вторник, 8 април 2014 г.

Център за психично здраве откриха в Септември



Център за психично здраве откри в Септември пазарджишкото сдружение „Човеколюбие”. Точно в Световния ден на психичното здраве – 7 април, лентата прерязяха кметът на общината Петър Бошев и директорката на Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Пазарджик Цветелина Арапова.
Проектът „За повече и по-качествени услуги” се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Община Септември предостави сградата до градския пазар, която беше основно ремонтирана, обновена и обзаведена. Центърът е част от общ проект на „Човеколюбие” на територията на Пазарджик, Септември и Стрелча, по който безвъзмездната швейцарска помощ е в размер на 145 960 лв.
На тържеството присъстваха още зам. областната управителка Диана Варникова, директорката на Регионалната здравна инспекция д-р Фани Петрова, представителите на Швейцарско междинно звено /Балкански институт по труда и социалната политика/ Йордан Димитров и Димитър Матев, омбудсманът на Пазарджик Иван Димитров и гости на клубове за психично здраве от цялата област и от Стара Загора.
Протойерей Йордан Василев и отец Николай отслужиха водосвет с пожелания той да бъде за здраве и благословена работа на всички обитатели на новооткрития център и на жителите на град Септември. „В наше лице винаги ще имате добър партньор, винаги може да разчитате на общината. Направихте всичко толкова бързо и аз мога единствено да ви пожелая успехи”, обърна се кметът Бошев към управителката на „Човеколюбие” Надежда Кузерманова. „На същия ден преди 13 г. открихме центъра в Пазарджик. Следващият е в Стрелча. Надявам се да продължим с такива хубави събития на 7 април и през следващите години”, каза тя.
Диана Варникова поздрави община Септември за придобивката от името на областния управител Иван Йорданов, а Цветелина Арапова предаде поздравите и заявката за партньорство от изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов. Тя прочете и поздравителен адрес от социалния министър д-р Хасан Адемов, в който се казва: „Макар че част от труда на специалистите в социалната сфера е недооценен, остава удовлетворението от постигнатото и чувството на благодарност към тях за това, че помагат на хората в уязвимо положение да живеят достойно”. Поздравителен адрес от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева пък прочете д-р Фани Петрова. „ Имам честта и удоволствието да ви поздравя по повод откриването на новия Център за психично здраве в град Септември. Бъдете все така отдадени на благородната си дейност за поддържане и опазване на психичното здраве”, пише министърката.  Представителите на финансиращата организация признаха, че са очаровани от модерните помещения и обещаха сътрудничество и в бъдеще.
Новият център е с капацитет за 30 потребители на социалната услуга  за рехабилитация и интеграция на хора с психични проблеми, обясни Надежда Кузерманова. В началото той ще се превърне в дом на седмина души от община Септември, които в момента пътуват до Пазарджик. Координатор е Петя Рибникова, а екипът се обучава. Предстоят стъпки за превръщането на услугата в държавно делегирана дейност през втората половина на годината.  



Няма коментари :

Публикуване на коментар