вторник, 10 март 2015 г.

Жандармеристи охраняваха превоза на артефактите за парижкия Лувър



Същински екшън се разигра в центъра на Септември при пренасянето на експонатите от Археологическия музей „Проф. Мечислав Домарадски”, които ще участват в тримесечна изложба в парижкия „Лувър”. Брониран камион с надпис „Българска народна банка” спря на входа на музея, а от двете коли ескорт изскочиха десетина жандармеристи с каски, бронежилетки и автомати. Респектирани граждани се струпаха, недоумяващи какво се случва. Малко след това обаче по спокойното държане и усмивките на иначе страховитите мъже с надписи на гърдите „Специализирани полицейски сили„ стана ясно, че няма страшно и присъствието им е повод за гордост, а не за уплаха.
Общо 31 находки от разкопките на емпорион Пистирос бяха качени в камиона под зорките погледи на командосите и насочените дула на автоматите им. Големият проблем обаче беше каменният надпис с тегло 700 кг, който е една от големите ценности и ще бъде сред акцентите на изложбата в Лувъра. Той е преместван няколко пъти, а при последното поставяне в сегашния музей в Септември е използван кран, за да бъде спуснат през един от прозорците. Специално наета от Националния исторически музей /НИМ/ фирма с веселото име „Хамали Попай”  трябваше да се справи с демонтажа и преместването му, защото изполването на кран в момента е невъзможно.
Няколко часа отне на десетимата мъже демонтажът и свалянето на ценния камък по стълбите. Използва се и сила, и техника, и обикновени талпи, по които той беше приплъзван. Операцията приключи успешно и бронираният камион със страховития  експорт отпътува за столицата. Там, в НИМ, се събират всички експонати от различни музеи в страната. Те ще бъдат извозени до Франция със самолети и камиони. Най-вероятно за тежкия каменен надпис от Пистирос ще бъде използан сухупътен превоз, каза директорката на музея Валентина Танева. Изложбата ще бъде открита на 15 април и ще остане отворена в продължение на 3 месеца. Очаква се да бъде посетена от над 4 милиона зрители. Представящата тракийската култура експозиция ще бъде открита от президента Росен Плавнелиев.

Няма коментари :

Публикуване на коментар