сряда, 21 май 2014 г.

Футболистите на „Сантос” спечелиха Националния ромски турнир



Легендарният отбор на ФК „Сантос” – Септември спечели за пореден път Националния ромски турнир по футбол. На стадион „Локомотив” в общинския център „перлите” на треньора Йордан Андреев и водача Сашо Парев прегазиха съперниците и не оставиха и капка съмнение, че заслужават титлата. В тазгодишното издание на състезанието  участваха 28 тима от цялата страна – Казанлък, Стара Загора, Чирпан, Пазарджик, Пловдив, Димитровград, Самоков, Ихтиман, София, Чирпан, Радомир и др.
Началото на двубоите на 1 май дадоха кметът на община Септември Петър Бошев и областният управител на Пазарджик Иван Йорданов, които разцъкаха топката в средата на терена. Сред гостите бяха депутатът Александър Методиев, зам. изпълнителният директор на БФС Антон Попов и председателят на Сдружението на общините в България и кмет на Пазарджик Тодор Попов.
Любопитното при септемврийския тим беше, че футболистите се събраха за турнира от различни кътчета на Европа, където повечето са на гурбет, и не бяха провели нито една тренировка. Вратарят Иван Найденов – Шака дори пропусна първия мач, защото пътува от Италия. Въпреки това в първата среща „Сантос” победи Велинград, във втората – Казанлък, в третата спечели служебно, а в полуфинала се наложи служебно над лидера в „А” група - София. В коравия мач за титлата на 3 май нашите „бразилци” пречупиха с 1:0 отбора на Белово – дейстащия тим на града с четирима българи в състава.
Освен че вдигнаха купата, съвсем логично футболистите на „Сантос” обраха и почти всички индивидуални награди. Шака стана най-добър вратар, Марио Михалев – най-млад състезател, Васко Петров – най-добър нападател, Максим Цветков – най-добър защитник и Илиян Гочев – най-техничен състезател. Само Дончо Асенов от Брацигово грабна приза за голмайстор.
За първото си място „бразилците” взеха 1000 лв от наградния фонд от 3 хил. лв. От Министерството на младежта и спорта бяха отпуснали 13 100 лв. за спането и храната на отборите, а отделно тези, които не са от община Септември, платиха такси. БФС даде купите, статуетките, футболни топки и нов екип за футболистите на „Сантос”, а Спортният тотализатор плати топки, които бяха раздадени на тимовете.

Организацията на турнира беше перфектна, признаха накрая участниците. За нея работиха президентът на „Сантос” Емил Андреев, председателят Йордан Минчев, Валери Минчев и Митко Минчев, а община Септември като съорганизатор беше представена от неуморимия главен специалист по евроинтеграция и хуманитарни дейности Трайко Панев. Йордан Минчев получи от БФС специален плакет за принос в  развитието на футбола в България. Трайко Панев пък съобщи, че се работи по идеята ромският турнир да стане международен и да прерасне в Балкански шампионат. /За Септември/         

Няма коментари :

Публикуване на коментар