сряда, 11 юни 2014 г.

Гаубица от Втората световна война пази паметта на загиналите от общината



Легендарна гаубица, участвала във Втората световна война, застана на почетен страж до паметника на загиналите във войните, издигнат в центъра на Септември. Страховитото 3-тонно оръдие, поразявало бронетранспортьори и леки танкове с 22-килограмовите си снаряди, обаче е напълно обезопасено и не може да възпроизведе изстрел. Въпреки това, внушително и боядисано в зелено, то изглежда като току-що излязло от завода и веднага се превърна в атракция за жители и гости на общинския център, които го разглеждат с любопитство и се снимат до него.
Точно на 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, гаубицата за пръв път „участва” в традиционното честване. Пред събралите се граждани,  ветерани от войните, офицери и сержанти от резерва и ученици от СОУ „Христо Ботев” кметът на общината Петър Бошев заяви в приветственото си слово: „Горд съм, че нашата община е допринесла със своите патриоти за запазването и утвърждаването на нацията ни, на отечеството ни. На днешния 2 юни тук, пред паметника на загиналите герои от Септемврийския край, мълчаливо, като страж ще бди противотанково оръдие. Нека то да бъде символ на нашата признателност към всички загинали”.
Емоционалната си реч за Христо Ботев пък председателят на ...... завърши с думите: „През територията на мъртвите поети се минава тихо, шапките се свалят. Ослушайте се, може би ще чуете техните предсмъртни завещания, нажежената до бяло съвест, дръзките закани срещу тирани и насилници. Поспрете се за малко, поклонете се пред паметта им и после пак тръгнете по своя земен път”.
След воя на сирените в 12 часа и едноминутното мълчание в памет на загиналите, множеството положи  цветя пред паметника. После мълчаливо си тръгна с надеждата, че никога вече няма да се чуе гърмежът на оръдието, застанало в центъра на града като символ на събития, които никого вече няма да се повторят. 

Няма коментари :

Публикуване на коментар