сряда, 11 юни 2014 г.

Откриха постоянна експозиция за Пистирос в музея в Септември



Постоянна експозиция „Емпорион Пистирос” в Археологическия музей „Проф. М. Домардски” откриха на 6 юни в Септември. Тя е осъществена със съдействието и финансовата подкрепа на Американския научен център в столицата и фондация „Америка за България”. С новата голяма придобивка в града присъстващите бяха поздравени от кмета на общината Петър Бошев, който говори за голямото значение на разкопките в Пистирос и на Археологическия музей. Валерия Димитрова – гл. експерт в Министерство на културата, прочете поздравителен адрес от министър д-р Петър Стоянович. Поздрави към музейните работници поднесоха още проф. Ерик Де Сена – директор на Американския научен център – София, Негово превъзходителство Лешек Хенсел – посланик на Република Полша в България, проф. Ян Боузек – Карлов университет - Прага, ръководител на чешкия екип в експедиция Пистирос и н. с. Гавраил Лазов – ръководител на отдел Археология, НИМ – София.
Протойерей Йордан Василев освети експозицията.
Подредените в нея експонати тематично и хронологично  представят материалната и духовна култура на древните обитатели на емпориона. Централно място е отредено на надписа от Пистирос – каменна плоча /стела/ с изписан върху нея текст на гръцки език.  Впечатляват 28 уникални глинени отпечатъци от пръстени с различни изображения. Колекцията от сребърни и бронзови монети на тракийски владетели и на гръцки полиси /градове/ показва развитието на стоково-паричните отношения в емпориона.
Монетната колекция е най-богатата в Европа. Посетителите ще се запознаят и с амфорни печати на търговски центрове и ателиета, с които Пистирос е търгувал. Изложени са и търговски тежести и пломби, също свързани с търговията. Експонирана е и уникална находка от миниатюрни глинени отпечатъци от пръстени – печати с различни изображения, единствено открити в България.
Място в експозицията е отредено  на находки от бита на жителите му – накити, предмети от въоръжение, от керамично производство, от металургията, металообработката и ювелирното изкуство.
Представени са интересни култови и религиозни практики, свързани с култа към бог Дионисис. В Пистирос е открит запазен сервиз, използван от древните за пиене на вино. Той представлява червено-фигурни кратери, съдове за смесване на виното с водата. Сервизът включва и кани за наливане на течности в чашите. За божествената напитка обитателите са използвали разнообразни по размер и украса чаши.
В две от витрините, илюстриращи вносната атическа и местната монохромна тракийска керамика, е предоставено разнообразието от използвани форми при консумиране на храни и напитки и още веднъж е показана симбиозата между двата етнически състава, обитавали Пистирос – траки и елини.
„Експозицията е на високо европейско ниво – сподели директорката на музея Валентина Танева. – В бъдеще предвиждаме да включим и интерактивни технологии, чрез които  посетителите ще се запознават и с други интересни изследвания и резултати от проучванията на обекта. Част от представените в експозицията експонати ще участват в тракийската колекция, която страната ни ще покаже в парижкия Лувър”.
Гости за откриването на експозицията бяха още: Ленко Ленков – програмен директор във Фондация „Америка за България”, Иванка Цанкова – директор „Оценка на проекти” - фондация „Америка за България”, Георги Мърков – депутат от Пазарджишки избирателен район, Светлан Карталов – секретар на Областната управа, доц. д-р Милена Тонкова – ръководител секция „Тракийска археология” към НАИМ при БАН, доц. д-р Алексей Гоцев – НАИМ при БАН, научен ръководител на експедиция Пистирос, проф. д-р Светлана Янакиева – зам.-директор на Института по Балканистика с център по тракология към БАН, проф. д-р Костадин Рабаджиев – ръководител катедра „Археология” към СУ „Климент Охридски”, проф. д-р Тотко Стоянов – председател на асоциацията на археолозите в България и Борис Хаджийски – директор на РИМ - Пазарджик и председател на Сдружението на музеите в България. 


Няма коментари :

Публикуване на коментар