сряда, 23 юли 2014 г.

Европейска комисия гостува по проект за интеграция на ромите



Специалисти от 7 държави посетиха община Септември по проект, който трябва да покаже на Брюксел до каква степен е въведена европейската стратегия за работа с ромите. Гостите от Белгия, Румъния, Франция, Италия, Испания, Словакия и България бяха 20 души, като втора група по същото време инспектира Благоевград. Проектът „Регионална пилотна инициатива и здравна медиация сред ромската общност” е организиран от Международната организация по миграция – отдел „Миграция и здраве”, със съдействието на Националната мрежа на здравните медиатори в България.
Най-напред групата, водена от здравните медиатори на общината Сабире Рамадан и Асенка Христова, направи теренни посещения в махалата в Ковачево – в детската градина и училището, и разговаря с общопрактикуващите лекари в селото. След това в сградата на Общинската администрация гостите се срещнаха с кмета Петър Бошев като пряк работодател на здравните медиатори и секретаря Атанас Танев. Присъстваха още началникът на отдел „Закрила на детето” Теодора Петрова, социалният работник Биляна Керимова и представители на няколко неправителствени организации.
Чужденците поискаха да узнаят как върви процесът на интеграция на ромите в общината. „Голям проблем е, че не всички искат да се интегрират – отговори кметът Бошев. – Има семейства, които живеят по-близо до българи, но и други, които живеят затворено. Те искат децата им да са до тях и по този начин не им дават равен достъп до по-добро образование, равен старт. Мнозина от ромите не учат, остават нискоквалифицирани и затова трудно си намират работа. Смятам, че правителството трябва да помисли за още специалисти освен здравните медиатори, които вършат много работа. Нужен е един за образованието и още един, който да се занимава с незаконното строителство – да консултира ромите как да уредят собствеността си. Незаконните строежи на къщи върху улици, на два парцела или извън регулацията ни пречи да спечелим авропейски проекти”, обясни кметът.
Гостите изказаха възхищението си от работата на Сабире Рамадан и я определиха като колосална. Петър Бошев допълни, че тя като здравен медиатор участва в национални семинари и неведнъж е искана като консултант. Общината отпуска транспорт за болни, а тя ги придружава, често пише и молбите на неграмотните. „Един от основните проблеми е безработицата сред ромите, които не си плащат здравните осигуровки. Има комисия, в която участват и здравните медиатори и се е налагало да вземаме решения да плащаме лечението на някои болни хора. Когато сумата е по-голяма, отправяме искане към Общинския съвет и не е имало случай съветниците да не го гласуват”, каза кметът. Секретарят Атанас Танев пък обясни, че по специален проект за работа с уязвими групи цялата администрация преминава курсове, вторият от които е бил преди няколко седмици.
В края на срещата чужденците казаха, че има идея да се изгради мрежа в Европа за обмяна на опит специално заради миграцията. Те ще направят препоръки към ЕС за това как да се интегрират ромите в отделните страни, голяма част от които са българи. 

Няма коментари :

Публикуване на коментар