сряда, 23 юли 2014 г.

Планинари от ТД „Незабравка” направиха преход до х. „Триглав”



Двудневен преход до х. „Триглав” в Стара планина проведоха планинарите от ДТ „Незабравка” - Септември. Изкачването до хижата, разположена в природен резерват „Централен Балкан” на 1400 м височина, бе част от подготовката на дружеството за предстоящото десетдневно екскурзионно летуване в Рила планина.
 Изходен пункт за прехода бе с. Тъжа край Калофер. Маршрутът преминава по черен път, като на места следва релефа на местността и е добре маркиран. В района на х. „Русалка”, разположена на 1110 м, се изля силен летен дъжд, който накара планинарите да изчакат около час. След 5 часа преход групата пристигна в района на х. „Триглав” и бе настанена от любезните домакини в спалните помещения.
„За първи път сме на тази хижа и по този маршрут и сме страшно впечатлени – коментира председателката на ТД ”Незабравка” Марина Коева. - Хижата е разположена на красиво място, предлага добри условия за отдих и е много посещавана. По план трябваше да отидем през юни, но беше заета, затова разместихме програмата и сме безкрайно доволни.”
Хижа „Триглав” се намира в подножието на връх Голям Кадемлия (2276 м) в местността Голяма Равна. Разположена е на 1400 м. Представлява комплекс от две сгради и няколко бунгала с общ капацитет 50 места. Тя е бивша ведомствена база на завод „Арсенал” в Казанлък. Носи името на планинския масив Триглав, електрифицирана е, със собствена водна централа.
От хижата по туристически пътеки може да се отиде до два от забележителните водопади в Националния парк – Кадемлийското пръскало и Бабското пръскало.
След една задушевна и вълнуваща вечер, която не мина и без народни хора, на следващия ден групата пое обратно по нов маршрут - през Бабското пръскало.
„Времето бе слънчево и безоблачно, затова решихме да минем по екопътеката към Бабското пръскало, високо 54 м – коментира водачът на групата Евгени Попов. – Дотам стигнахме за около 40 минути, с нас имаше и деца, най –малкият от които бе петгодишният Красен от Септември.  От пръскалото пътеката се разклонява, като направо продължава към билото на скалния масив Триглав, а надясно поема право надолу по билото на рида. Не биваше да се рискува, затова предпочетохме втория маршрут. Тези, които ще поемат преход по екопътеката, трябва да знаят, че е рисковано при дъжд, сняг или мъгла.”
Хижа  „Триглав”  е изходен пункт за х. „Тъжа” -  3.30 часа, х. „Мазалат” - 6-7 часа и вр. Триглав - 3 часа. В похода взеха участие 5 планинари от ТД ”Равно боре” -  Варвара, като най-възрастният от тях бе Ангел Божин - на 80 години.

Няма коментари :

Публикуване на коментар