сряда, 23 юли 2014 г.

Самоук художник рисува революционери върху елтабла



Самоук талант на четката и боите от Септември е в основата на набиращата скорост мода в града - рисуване на портрети на революционери върху елтабла пред къщите в общинския център. Името му Иван Иванов едва ли ще идентифицира художника, но той е разпознаваем за всички под прякора Бай Ганьо.
„За кратко време съм направил над 30 портрета на известни исторически личности – Левски, Ботев, хан Аспарух, хан Крум, Александър Стамболийски и др. Хората поръчват това, което е на сърцето им, и аз го провя. Чувствам се част от надигащ се възрожденски дух, който е толкова нужен в тия трудни времена. Ако не на друго, поне сме богати на история”, казва художникът.
Ликовете на нашите национални герои обаче са само част от това, което той върши с четката. Всеки, влязъл в кабинета на кмета на общината, най-напред вижда мащабна картина на цар Симеон Велики, закачен над бюрото на градоначалника. След това, до вратата, се изправя пред създателя на българската държава хан Аспарух. Автор и на двете маслени платна е Иван Иванов.
„Истински, с маслени бои, започнах да рисувам през 1998 г. Преди това обаче извървях дълъг път. Още като малчуган се въртях около градските художници Лука Делийски, Ангел Црънчев и Димитър Миланов, който е мой чичо. Не ми даваха да пипам, но успявах да се изпоцапам целият в бои. След това в училището ми „Христо Смирненски”  винаги печелех първите награди на конкурсите. Спомням си „най-великата” за онези времена. Нарисувах репродукция на „Опълченците на Шипка” и ме наградиха с флумастери в 12 цвята – много голяма радост”, казва талантът.
Бой Ганьо /в добрия, шеговития вариант като прякор/ е автор на картини, които няма как да останат в дома му. Такива липсват – или са продадени, или подарени. Един от клиентите му например поръчал за електромера пред дома му портрет на Тодор Живков, но след това размислил и предпочел да е вътре вкъщи, за да не остане без електричество покрай картината...
Една от творбите на художника – „Симеон Велики”, поръчана от местен изпълнителен директор на голямо предприятие, била подарена на бившия финансов министър Симеон Дянков. Големият наш футболист и почетен гражданин на Септември Здравко Лазаров пък има 3 негови картини – семеен портрет и два от звездните му мигове в кариерата, рисувани по снимки.
В момента Иван Иванов или Бай Ганьо – кой както предпочете, е зает човек. Той има поръчки за рекламни надписи от фирми, с които предимно си изкарва хляба в тия трудни времена. Отделно от това чакат много поръчки за картини, няколко от които от ловци, решили за увековечат точния си мерник. Ще почакат, защото мотото в живота му е: „Човек не плаща с парите, а с времето си”. 

Няма коментари :

Публикуване на коментар