сряда, 23 юли 2014 г.

Разсадник дари на общината над 300 ценни иглолистни дървета



Над 300 ценни иглолистни дървета са засадени в Септември и няколко села в общината за последните четири месеца. Инициативата е на съпругата на кмета Петър Бошев – Гина Бошева, която пряко ръководи мащабното озеленяване. Иглолистните са дарение от фирма „Флоримекс България” ООД, която притежава разсадник в общинския център. Столичните собственици са предоставили на амбициозната дама растения от видовете  туя колумна, лавро вишна, смарагд, юниперус мари, коника, хама кипарис ел води, коболд, литъл шампион и др. По пазарни цени общата им стойност е десетки хиляди левове, казаха запознати от бранша.
В началото на март бяха задени 86 туи по централната алея на новия гробищен парк в Септември, още 12 в пространството до Археологическия музей и 5 в междублоковото пространство до него. Акцията продължи с разкрасяване на градинката до Младежкия дом – 80 дървета, 24 в двора на НУ „В. Левски”, 23 на улицата към парка с паметника-костница, други 55 - на центъра в Ковачево и до църквата, 25 в парка до кметството в Злокучене и 12 в детската градина във Ветрен дол. 
Гина Бошева и хората, които й помагат, припомнят, че туите са от семейство кипарисови, а преводът им от латински означава „дърво на живота”. Освен красиви, дърветата са и много ценни за хората, защото според специалисти те отделят йони, които освежават въздуха.
И инциаторката, и жителите на общината са благодарни за голямото дарение на фирма „Флоримекс България” ООД, която е с над 15-годишен опит в дейностите по създаване и поддържане на зелени площи. Тя има капацитет за изготвяне и реализиране на ландшафтни проекти, подготовка и представяне на проектна документация по част “Благоустройство и паркоустройство” в Дирекция “Зелена система”, експертни оценки на съществуваща растителност и консултации. Като производител на растения „Флоримекс България” ООД е сред най-големите в страната.. В производствения разсадник на фирмата в Септември се отглеждат декоративни видове и сортове иглолистни и широколистни дървета, храсти, цъфтящи и едроразмерни растения. Фирмата осъществява от години контакти с производители на декоративни растения от Германия, Унгария и Италия.

Няма коментари :

Публикуване на коментар