сряда, 23 юли 2014 г.

Започнаха археологическите разкопки на емпорион Пистирос



На 7 юли бе даден старт на тазгодишната археологическа кампания на емпорион Пистирос. Разкопките започнаха в секторите, проучвани от зам.-ръководителя на научния екип Гавраил Лазов. Разкопките се правят в квадратите, които се намират по северозападната линия на сектор АВ І А. Целта е да се проучат и съпоставят напластяванията от трите последователни фази в развитието на емпориона. Възможност за това предоставя един от участъците в кв. А1, повърхността на който не е била засегната при мелиоративните дейности с тежка земекопна техника в началото на 80-те години на миналия век. Продължава оформянето на цялостния профил от източната страна на този участък на кв. А1. През изминалите сезони тук бяха снети последователно пластовете, които съответстват на средната и късната фаза от развитието на емпориона и живота в него след опожаряването му от келтите ( втората четвърт на ІV в. пр. Хр. - 70-те години на ІІІ в. пр. Хр.). Има ли тук останки от най- ранната фаза ( края на VІ в. пр.Хр.- втората четвърт на ІV в. пр. Хр.) ? Отговор на този въпрос ще дадат разкопките през юли. Наред с това продължават проучванията на останки от постройка и съоръжения, свързани с нея, в югоизточната част  на кв. А1.
В кв. А3 вече се доразкриха нови останки от постройка с основи от камък. Тя се отнася към началния етап на втората фаза (70-те – 50-те години на ІV в. пр. Хр.). Тук има следи от опожаряване и  наводниние, което е струпало значителен пласт от пясък и чакъл. След тези опустошения животът на това място е продължил. През изминалите години върху тези пластове се откри подово ниво на постройка от късния период на същата  фаза ( втората половина на ІV в. пр. Хр.).
В кв. А4 ще продължи разкриването на структури от късните фази от  живота на обекта. 
През август в  проучванията ще се включат и останалите археолози – доц. д-р Алексей Гоцев от НАИМ  при БАН - научен ръководител на екипа, Валентина Танева - зам.-ръководител и Вяря Петрова - археолог от Археологическия музей „Проф. М. Домарадски” - Септември. И тази година през август емпорион Пистирос ще посрещне доброволци, участващи в лятното полево училище към Фондация „Балканско наследство”.
 

Няма коментари :

Публикуване на коментар