сряда, 23 юли 2014 г.

Наско Сираков представи книгата си „Единакът”



Легендарният футболист на „Левски” Наско Сираков представи в Септември биографичната си книга „Единакът”. Тя е написана от Павел Колев по спомени на големия спортист и разкази на негови близки, приятели и съотборници. Преди да се срещне с почитателите си в заседателната зала на общината, Сираков беше приет от кмета Петър Бошев, също изкушен от футбола. Двамата бързо намериха теми за разговор и кметът си припомни, че като запален левскар е ходил на мачове в столицата и отблизо е гледал някои от красивите попадения на голмайстора. След това разговорът се прехвърли върху лова – голямата страст и на двамата, и Наско получи покана да си пробва мерника при някои от следващите излети на местната дружинка.
„Книгата не е написана, за да бъда изкаран голям герой – каза по-късно по време на срещата Сираков. – В романа 95 процента е истина и 5 – художествена измислица на автора. В него участват над 80 процента от приятелите ми – от детството досега, и аз съм показан през техните очи. Книгата може да бъде наръчник за малки хора, които искат да станат големи спортисти. Разказва се за това как едно момче, израснало в сянката на своя велик баща Петко Сираков – първия българин световен шампион по свободна борба, успява с много желание и лишения да реализира мечтите си. В романа е истината за може би най-великото поколение на „Левски” – това от 80-те години на миналия век, една достоверна картина на тогавашното време. Показан съм не само като „сладур”, а като човек, който искаше да отиде в чужбина, да има пари и дори при пътуванията в чужбина да се движи по ръба на закона, което тогава беше единственият начин да спечелиш”, беше откровен в разказа си „синият” голмайстор.
Присъстващите в залата поискаха да чуят от него мнението му за незавидното положение, в което се намира в момента „Левски”. Според Сираков проблемът в отбора е глобален, от много години и ще трябва време, за да бъде „излекуван”. „Лично аз не съм оптимист и за тази година. Не познавам новия треньор, но и Жозе Моуриньо да дойде, просто го няма нужният потенциал от футболисти, за да успее. Срещам се с много хора и никой не е доволен. Не приемам, че ако си отиде Тодор Батков, „Левски” ще загине. Ще е нужен дълъг период, за да се преболедува синдромът „Тодор Батков”. По мое време този човек щяха да го гонят с тухли четворки по терена. Отборът е изгубил същността си – любовта на хората. Хубаво е, че ги има „Лудогорец”, Литекс” и „Ботев”, където има пари и работят добре, но винаги ще има нужда от силни ЦСКА и „Левски”, заяви големият футболист.
В края на срещата кметът Петър Бошев връчи на Сираков почетния знак на общината, а той даде автографи на хората, които си купиха книгата. Няколко малки фенове на „Левски” поискаха да им се подпише направо на дланите и Наско шеговито им препоръча да внимават и да не пропускат банята. На тръгване мнозина пожелаха да се снимат за спомен със „синята”  легенда.

Няма коментари :

Публикуване на коментар