сряда, 23 юли 2014 г.

Руски балет гостува на ФТА „Загоровче”



Образцовият балет „Галина Кругавих”от Первоуралск, Русия е лауреат на руски и международни конкурси. Той  гостува в Септември от 7 до 11 юли. Нашият град бе един от трите града, в които балетът представи своето изкуство. Той ни гостува след участието си в V-ти международен конкурс – фестивал на хореографското изкуство Рози на Обзор, където са спечели първо място. Посети също и.Велинград, където  взеха участие във Велинградските празници на културата. На 9 юли се състоя  съвместен българо-руски концерт с участието на руския образцов балет „Галина Кругавих”  и ФТА ”Загоровче”.
Концертът започна с изпълнение на домакините от „Загоровче”, след което последваха вълнуващи минути с пет абсолютно различни танца, демонстриращи танцовите  традиции на народите по света - еврейски - "Леверах", карпатски - "Карпатски поля", тайландски - "Летящи пеперуди", руски - "Малките казаци" и "Валс", който наистина може да се счита за международен в изпълнение на гостите ни от Русия. Концертът бе с водещ на руски - Юлия Башкирцева - радио и телевизионен журналист и член на руската група. Ръководител на балета, носещ нейното име, е Галина Кругавих.                                                                                                                    Радушното посрещане на изпълнителите в Септември бе поредното доказателство, че топлите отношения между нашите два народа имат дълбоки корени. Бурни аплодисменти, насълзени очи и благодарствени усмивки съпровождаха всяко тяхно появяване на сцена. Букети и кошници с цветя - в знак на благодарност, поднесоха от името на кмета на Община Септември Петър Бошев,  и от руски граждани, живеещи в Септември. Освен участието си в концерта, екскурзиите и посещение на експозицията на археологически музей ”М.Домарадски”, младите танцьорки посетиха и мастер- клас, на който художественият ръководител и хореограф на ФТА”Загоровче” Йордан Зеленгоров им постави български танци от репертоара на ансамбъла.                                        Балетът планира в най-близко бъдеще да включи и български танци в своя репертоар.
„Когато във Велинград ми казаха, че следващото място, където ще имаме участие е Септември с осем хиляди жители, аз, с моите имперски мащаби и маниери на разсъждение, си помислих как ще ни посрещнат и настанят в това село. Но какво бе моето огромно учудване от това, че такъв малък град има огромен фолклорен ансамбъл на международно ниво. Аз видях този колектив и онемях, особено съм впечатлена от групата на възрастните танцьори - разказа Галина Валентиновна, - та вие имате собствена зала за репетиции и то в един осем хиляден град! И още българите се оплакват, че живеят зле. Вие нямате общи многоквартирни домове, всяко семейство има на две-три етажа къща. Вървиш си по улицата а прасковите си висят по дърветата.  Аз първо само ходих да ги видя, а после си откъснах и изядох една.                                                                                                                                                                            Пътуването бе успешно и наситено с много преживявания и събития. Не всеки руски състав има щастието да има концерти и участие във вътрешността на България”                                 Доста сме натоварени, пътувам с 17 момичета танцьори като всяка от тях носи куфар, в който има костюми за петте танца, които видяхте на съвместния концерт.                                       Те са около 16-17 кг., плюс козметика и лични вещи или общо 20 кг. тежи всеки куфар. Десет-дванадесет годишни момичета  не могат да носят такива куфари, ето защо аз съм взела с мене пет родители, които да помагат. Те направиха всичко възможно пътуването на децата им да стане истински триседмичен празник.                                                                                                  Всички трудности и неволи на пътуването младите танцьори понесоха стоически, защото аз като техен ръководител и хореограф съм поставила ясни условия.                                      Ние очакваме  ФТА ”Загоровче” при нас на гости в Первоуралск, затова започвайте да търсите спонсори и заповядайте ние ви чакаме”.
Децата бяха настанени по домовете на танцьорите от „Загоровче”. Всички те се сприятелиха и обмениха адреси и контакти, за да продължат зародилото се между тях приятелство. Сутринта на 11 юли изпратихме нашите гости от Русия с обещание това  приятелство да продължи и занапред и тази среща да не е единствена.




Няма коментари :

Публикуване на коментар