сряда, 8 октомври 2014 г.

Читалището във Варвара чества 50-годишнина



50-годишнината на Народно читалище „Селска пробуда” във Варвара честваха жителите на селото. Празникът беше двоен, защото се отбеляза и половин век от създаването на самодейния певчески колектив. На големия концерт по повод радостното събитие имаше многобройна публика, а сред гостите беше и кметът на общината Петър Бошев.
Народното читалище е създадено през 1927 г., но сградата е построена и завършена няколко десетилетия по-късно, стана ясно на тържеството. Тя е открита официално на 24 октомври 1964 г. Оттогава съществува и стабилна женска певческа група с оркестър към нея. Изпълненията на песните са били в съпровод на кавали, тамбури, гадулка и тъпан – предимно автентични инструменти. Първите участници в инструменталната група са били Васил Здравков - тамбура, Йордан Здравков - тамбура и акордеон, Къне Велински, Димитър Кръстанов, Стоян Танев, Спас Трендафилов, Димитър Секулов – кавал.
В началото хорът е наброявал 20-30 жени с ръководител Атанаска Дамянова. Първото надпяване е в местността „Кутела”- Ветрен дол, на 6 май 1964 г. – Деня на овчаря. От всички участници в надпяването, в което е имало представители от петте близки села, на първо място е бил колективът от Варвара. След това се редували надпявания /фестивали/ в Симеоновец, Септември, край язовир Батак, на Агликина поляна край  Сливен, в Пазарджик и др. Освен хоровите изпълнения, в изявите са се включвали и индивидуалните изпълнителки като Йорданка Савова, Васка Грозданова, Шенка Димитрова, Живка Величкова /Киприна/, Златка Добрева, Йорданка Андреева, Славка Гюрова, Грозденка Здравкова, Стоянка Катранджиева, дуетите Елена Софкова и Спаска Миткова, Надежда Радкова и Йорданка Мартинова и др. Малко по-късно, някъде през 1965 г., хорът е достигал над 40 души. Възрастовата граница е различна. И така до 1980 г.,  през която се основава и първата мъжка певческа група, единствена в селищната ни система.
Характерно за пеенето във Варвара е двугласът и отпяването. Чудесни са изпълненията на двете групи, дуетите, квартетите и солистите. Многобройни и разнообразни са  песните им. Красиви и уникални са автентичните носии, показвани от тях по събори, фестивали и местните празници.
Честването на половинвековния юбилей на читалището и самодейния певчески колектив към него завърши с празнична заря. 


Няма коментари :

Публикуване на коментар