сряда, 8 октомври 2014 г.

Ансамбъл „Загоровче”се завърна от турне в Македония



Фолклорен танцов ансамбъл „Загоровче” взе участие в 29-я Международен фолклорен фестивал „Истибанско здравоживо - 2014”. Той се проведе от 19 до 25 септември тази година и бе организиран от ансамбъл „Китка” Истибаня, под патронажа на Министерството на културата на Република Македония. Участници в него бяха седем македонски и осем чуждестранни фолклорни ансамбли от Европа и Африка. Концертите се проведоха не само в Истибаня, а и в други съседни населени места.
„Била съм със Загоровче на турнета. Това обаче бе едно от най-запомнящите се, в които съм взела участие за 10-те години, откакто съм танцьоркасподели Стефани Тодорова. -Топлотата, с която ни посрещнаха домакините, надмина очакванията ми. Сякаш се познавахме от години! Семействата, в които бяхме настанени, ни удивиха със своето гостоприемство и с грижите, които положиха, за да се чувстваме по най-добрия начин. Фестивалната програма беше изключително богата и интересна. За първи път видяхме на живо танци от Египет.
Съпътстващите събития бяха емоционални и интересни. Нашата група се представи много успешно на организираната  „Национална вечер на България”. Всеки гост отнесе със себе си нещо типично българско - аромата на българската роза, вкуса на българските ястия, ръчно изработените мартеници и други типично български сувенири. С овации бяха посрещнати не само танците ни, но и българските песни, огласили залата в хотел ”Слив”.
С участията си в концертите нашите танцьори зашеметиха всички със сложността на стъпките, динамиката на изпълненията и пищността на костюмите си. Забавите продължаваха вечерта в хотела за нас – ръководителите и придружаващите лица, където доброто настроение и приятните емоции бяха естествено следствие на срещата с културите на различни нации. Закриването на фестивала се състоя в Истибаня.
Плакет, грамота, видео и снимки от фестивала ще напомнят на участниците за хубавите мигове, изживени в Истибаня, в съприкосновение с изкуството на много народи.
„Ние си създадохме нови приятелства и прекарахме незабравими мигове, които горещо се надяваме догодина при гостуването на приятелския ансамбъл ”Китка” в Септември да имат продължение. Ще се радваме, ако отново бъдем гости на този фестивал и през 2015 година”, каза художественият ръководител и хореограф на ФТА ”Загоровче” Йордан Зеленгоров.
Още при завръщането ни в България получихме благодарствено писмо от организаторите на фестивала за отличното представяне на Фолклорен танцов ансамбъл ”Загоровче”. В него се казва: „Благодарим Ви, деца, благодарим Ви, господин Зеленгоров затова, че Ви има, затова, че ни карате да се гордеем с Вас. Продължавайте все така да разнасяте по света чара и красотата на българското. Пожелаваме Ви много турнета и много успехи.”

Няма коментари :

Публикуване на коментар