понеделник, 28 септември 2015 г.

Община Септември – отличник по саниране на жилищни блокове

   Пет жилищни блока в Септември ще бъдат санирани изцяло по Националната програма за енергийна ефективност на жилищни сгради. Според актуалната информация за напредъка на програмата от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Общинската администрация е пълен отличник в усвояването на тези средства със 100 процента успеваемост при кандидатстването – пет предложени и пет одобрени. Единствено Велинград в област Пазарджик може да се похвали със същото, като там блоковете са шест, но градът е много по-голям.
След сключен договор през август между кмета на общината Петър Бошев и пловдивското обединение „Еко – Септември” вече са извършени обследвания на сградите за установяване на техническите характеристики и моментната енергийна ефективност и са им съставени технически паспорти. Предстои обществена поръчка за избор на изпълнител на строително-монтажните работи.
  В жилищните блокове на септемврийци ще бъдат вложени милиони левове – ще бъде направена изолация на фасадите, изцяло ще се подменят дограмите на всички апартаменти, ще бъдат обновени и общите части на сградите. След санирането ще се спестят 50 процента от разходите на домакинствата за електричество, отопление през зимата и др.
  Програмата обхваща едропанелните сгради, тези от типа на пакетоповдиганите плочи и едроплощен кофраж. При бъдещото саниране собствениците на апартаменти в блоковете не участват с никакъв финансов ресурс – цялото финансиране е осигурено от държавата.

  Специалисти от Общинската администрация обясниха, че в града има общо седем блока, но два от тях не отговарят на сегашните критерии и ще могат да кандидатстват по новата програма през следващата година.

Няма коментари :

Публикуване на коментар