неделя, 13 септември 2015 г.

Фолклорни състави участвали в VII Международен етнофестивал "Всички заедно можем"

Индия, Гвалиор, Спортно-културна асоциация „Удхав”
Спортно-културен институт „Удхав” е създаден през 1996 г. от Ширмант Матхав Рао Скиндиа, който е искал да помогне на Матхиа Радеш. Танцов ансамбъл „Удхав” се състои от 15-20 девойки, които с красота, грация и изкусно пресъздаване на индийските национални танци омайват зрителите, а впечатляващите им традиционни облекла са наслада за очите. Институтът е организатор на фестивал „Удхав”, който е един от най-популярните фестивали в Северна Индия. Ръководител на гостуващия състав е Дийпак Синх Томар.


Грузия, Национален ансамбъл за танц
и музика „Песвеби” от гр. Тбилиси
Грузинците от древни времена са създавали песни и танци, за да запазят от своята култура през вековете. Всеки техен танц има свое име и е приказка, която разказва една история — романтична, която придава лирична красота на изпълнението, военна където танцьорите пресъздават епични битки с меч и щит, в които изпъква красотата и атлетизма на танцьорите или красивият флирт от жизнерадостни подскоци, светлина и музика. Самата музиката се създава и изпълнява според индивидуалността на танца. Изящните им костюми са изцяло ръчна изработка. Ансамбълът се състои от 40 - 45 танцьори и музиканти. Tехен ръководител е Демур Сурмава.


Полша, Мазуски ансамбъл за песни
и танци „ЕЛК” от гр. Елк
Мазурия е област в североизточната част на Полша. Това е един от най-красивите региони на страната и се нарича „земята на хилядата езера”.
Ансамбъл „Елк” представя културата на много региони на Полша чрез красивата музика, песни, фолклорни костюми и танци. Групата е основана през 2001 г. и работи при културен център в град Елк. До днес те са визитната картичка на града. Днес мазурският ансамбъл се състои от 120 човека, разпределени в шест групи. Той е участвал с успех в множество национални фолклорни фестивали. Още повече, че ЦИОФ го е избрал да представлява Полша и нейната култура в чужбина. ДТС е участвал във фолклорни фестивали в Унгария, Швеция, Литва, Русия, Германия, Великобритания, Словакия, Турция и Украйна. Техен ръководител е Пьотр Витасжежук.

                                 

Босна и Херцеговина, Културно Уметско Дружество "Пурачич"
Основано с цел: опазване, насърчаване и популяризиране на босненското културно наследство, традициите и обичаите на хората в Босна и Херцеговина; събиране и възпитание на деца, подрастващи и възрастни граждани; сътрудничество с научни, културни, образователни, икономически, хуманитарни, правителствени и неправителствени институции, организации и общества за насърчаване на културата и съвместно съществуване и развитие на екологичната култура, културата на живот и опазването на околната среда. В момента дружеството има над 160 активни членове, работещи в 10 секции: фолклор, музика, хор, драма, художествена самодейност, арт, екo секция, секция на жените и раздел „Eтно“.

Латвия, гр. Болдона, Кокле група „Дзитари”

„Дзитари“ е един от най-популярните ансамбли, свирещи на кокле инструменти в Латвия. Кокле е древен национален струнен инструмент на балтийските народи от местен произход. Според мнението на музикалните историци кокле е създаден през 13 век и на него е свирено с любов стотици години. Нежната, сребриста яснота на звука на инструмента излъчва специална яркост. Групата се състои от 10 музикантки. Репертоарът на „Дзитари“ е предимно от различни аранжименти на латвийски фолк – песни, танцови мелодии и текстове, идващи от древната култура на балтийците. Наред с 33-струнни концертни коклета се използват и други инструменти в спектаклите — старата етнографска кокле, три пръчки, дрънкалки, чанове, барабани и тръби. По време на своето 24-годишно съществуване ансамбълът е донесъл наслада не само на публиката в Латвия, но също така във Финландия, Германия, Австрия, Русия, Дания, Холандия, Полша, Унгария, Португалия, Франция, Канада и Япония.

Турция, гр. Самсун, Общинскa фолклорна
танцова група „Самсун“
Фолклорна танцова група „Самсун“ е създадена през 1980 г. Тя има за цел да доведе различните култури в Анадола и да образова турците в тяхната собствена фолклорна история, която представя един от аспектите на тази култура пред другите нации. В момента групата наброява около 200 човека на различна възраст. От самото си създаване общинската фолклорна група „Самсун“ се представя успешно на всички национални и международни фолклорни танцови фестивали и конкурси. Тя спечелва най-голямата награда на международния фестивал с конкурсен характер в Турция. Фолклорната танцова група „Самсун“ е организатор на един от най-големите Международни фолклорни фестивали. Всяка година към организацията на фестивала се присъединява и община Самсун. С голямо удоволствие и интерес танцьорите са посрещани и приветствани от публиката в Югославия, Албания, Унгария, Грузия, Полша, Германия, Франция, Кипър, България, Румъния, Италия, Русия и Гърция.

БЪЛГАРСКИ СЪСТАВИ:

ФТА „Загоровче” — Септември,
с р-л Йордан Зеленгоров

       СА към ЮЗУ „Неофит Рилски” — Благоевград, с ръководители проф. Николай Цветков и доц. Георги Гаров

ДЮФА „Елица” — Пазарджик,
с р-л Маргарита Караджова

ФА „Звездица ясногрейница” —
Елшица, с р-л Веска Гиздова

ДТФ „Варварче” — Варвара,
с р-л Мая Костова

ТС „Пламъче” — Семчиново,
с р-л Емил Иванов

ФГ „Ковачево” — Ковачево,
с р-л Петър Петров

ТФ „Белмекен” — Сестримо,
с р-л Емил Иванов

ФГ „Ахинора” — Малко Белово,
с р-л Петър Петров

ПТС „Детство” — Пазарджик,
СА към ЮЗУ „Неофит с р-л Елена Тетева

ФГ „Мераклии” — Септември,
с р-л Светослав Дончев












Няма коментари :

Публикуване на коментар