сряда, 9 септември 2015 г.

Поздравително слово на кмета Петър Бошев по повод празника на град Септември

Скъпи съграждани,

  За мен е огромна чест като кмет на общината да Ви поздравя с 51-вата годишнина от обявявянето на Септември за град. Половин век изглежда внушителен за един човешки живот, но той е само частица от историята на селище като нашето, построено върху земи с хилядолетна история. В сегашния си вид градът ни наистина е млад и затова не са малко хората от присъстващите на този площад, които си спомнят така важната за нас дата 7 септември 1964 г. Тогава с Указ на Народното събрание гара Септември е обявена за град. Следват големи промени – селото и гарата се сливат,  изгражда се нова инфраструктура, построяват се заводи и предприятия, постепенно се оформя градският манталитет на жителите на Септември. В този ден ние засвидетелстваме почит към делото на предците ни, към историята и традициите и преосмисляме нашата съпричастност към каузата да работим за просперитета на родното място.  
   Истинската ценност на един град, това са неговите жители. Горди сме от постиженията на нашите деца, които ни представят достойно на ученически олимпиади и заемат челни места сред своите връстници от страната. Признанието ни заслужават всички септемврийци, които работят в местни учреждения и предприятия, борят се за хляба на своите семейства и допринасят и за доброто на цялата наша общност. Поздрави от сърце отправяме и към близките ни, които в този момент са в чужбина. Те със сигурност биха искали сега да бъдат тук, сред нас, и нашето желание е същото – ако не за този, то поне за следващия празник. Радват ни успехите на нашите съграждани в областта на културата, а едно от най-големите признания за тях и нас като ръководство на общината е провежданият в момента Седми Международен етнофестивал с участието на състави от два континента - Европа и Азия. Тази година на сцената на завоювалия престиж в страната и в чужбина форум ще се изяват стотици танцьори, музиканти и певци. Сред тях са фолклорни състави от България, Латвия, Грузия, Полша, Босна и Херцеговина, Индия и Турция. Искрено съжаляваме, че заради бюрократични спънки на най-високо ниво и като последица от недобра политика в последния момент се провали участието на африканските представители от Камерун, както и на съставите от Непал, Азербайджан и Русия. Те биха предали още по-голям блясък и екзотика на нашия  фестивал, на който таланти от различни краища на света се срещат и това ги обогатява, а в същото време дава възможност на ценителите на фолклора да се насладят на тяхното творчество.

  Скъпи съграждани, искрен съм в думите, които ще изрека - гордея се, че през последните 4 години съм  кмет на този град и на тази община. Има защо – в управлението вече има една ясна визия за бъдещето. Работата на Общинската администрация, на Общинския съвет и на всички граждани на Септември даде реални и видими резултати - с общи усилия, с вашата съпричастност показахме, че можем да решаваме проблеми, да реализираме проекти, които да носят позитиви за десетилетия напред. Пример за това са санираните и обновени училища и детски градини в града и в много други  селища от общината, прокараните канализации, асфалтираните улици, построените спортни площадки и още много други свършени неща, които просто няма време да изброявам. Безспорно обаче най-голямо удовлетворение изпитвам от приключването на проекта за водния цикъл на Септември, по който след броени дни ще открием модерна пречиствателна станция за милиони левове. Ще прережем лентата на такава и в Карабунар и в областта на екологията вече наистина ще бъдем равностойни на европейските градове.
  Затова и не ни впечатлява създаваното напрежение от зачестилите напоследък опити на някои хора с епизодични прояви с комерсиална цел да неглижират тези наши общи успехи и да привличат вниманието върху себе си предизборно. Мащабите на създаденото през нашия мандат, сравнено с хаотичните, в повечето случаи незаконни дейности по улици и сгради, са несравними. Уверени сме, че като интелигентни хора жителите на Септември и на общината различават стойностните от мимолетните неща, правени като стръв и уловка и насочени предимно към пенсионерите – нашите бащи и деди. Ще ви припомня думите на Желязната лейди на европейската политика Маргарет Тачър, която казваше: „Сиренето е безплатно единствено в капана за мишки”. Страната ни вече е виждала подобни „спасители”, които работиха единствено за себе си. Общината ни също имаше за управници „благодетели” с дълбоки джобове, които оставиха общинската хазна празна и с дългове за милиони. Това не бива да се повтаря. Умният човек е този, който не се спъва два пъти в един и същи камък.      
  Уверявам Ви, че въпреки трудностите, нашите усилия са насочени единствено към това да решаваме проблемите и да работим за интересите на септемврийци. Искам от сърце да благодаря на всички, които подкрепят нашите идеи за развитието на общината. Дългът ни е да запазим наследеното, да множим направеното в днешно време и да предадем на поколенията след нас духа и традициите на нашия град!

Честит празник!


Няма коментари :

Публикуване на коментар