понеделник, 28 септември 2015 г.

Десислава Андреева от Варвара първа на маратон край яз. „Батак”

 Лекоатлетката от Варвара Десислава Андреева спечели златен медал на 10-ото юбилейно издание на „Ротари маратон – обиколка на яз. „Батак”. Момичето, което е само на 18 г. и се състезава с жените на 20-километровата дистанция, не остави никакъв шанс на съперничките си. Тя пробяга разстоянието за 1 час 45 минути и 25 секунди, оставяйки зад себе си втората – Ивелина Василева, на цели 10 минути. Всички останали участнички преминаха дистанцията с времена над 2 часа.
  Много достойно при мъжете в класическата дисциплина от 42 километра и 195 метра се представи неуморният бегач от Септември Иван Попов. Въпреки че вече е на 59 г. и беше един от най-възрастните състезатели, той пресече финала 31-ви с време от 4 часа 45 минути и 10 секунди. След него останаха мнозина лекоатлети на по 25 – 30 г. Попов   и през миналата година преодоля дистанцията и получи почетна грамота.

  Десетки любители на екстремната дисциплина се включиха в маратона. Последователите на гръцкия войник Фидипид, който през 490 г. пр.н.е. пробягал разстоянието от град Маратон до Атина да съобщи вестта за победа над персите и заплатил за това с живота си, тичаха сред красивата природа около язовира, за да проверят къде е пределът на възможностите им. Според организаторите мараторът е с аматьорски статут и се провежда всяка година на 22 септември в чест на Деня на Независимостта на България.  Идеята е не толкова в състезателния му характер, а да се популяризира здравословният начин на живот.  

Няма коментари :

Публикуване на коментар