вторник, 16 септември 2014 г.

Септември чества пищно своята 50-годишнина



„Днес е 6 септември - празникът, който ни сплотява, повишава самочувствието ни и ни припомня истинските ценности в живота. Това е празникът, съчетал в себе си минало и настояще, традиции и обичаи. Празникът, който ни вдъхва гордост и патриотизъм и това го прави наистина уникален като изживяване. Големият празник ни задължава повече от всякога да бъдем единни и обединени за добруването на града ни, за щастието и благоденствието на хората, които живеят, работят, учат и творят тук. Дори и в празнична обстановка като днешната не трябва да забравяме, че с делата и примера си сме призвани да работим и служим за развитието на нашия красив и обичан град”. Това каза в словото си при честването на 50-годишнината от обявяването на Септември за град кметът на общината Петър Бошев.
Юбилеят беше отбелязан достойно – празниците продължиха цели 3 дни. В събота, когато беше отбелязан Денят на Септември, в богатата програма  имаше по нещо за всеки. Най-напред на стадион „Локомотив” местният футболен тим на ветераните срещна и победи отбора на „Локомотив” /Пловдив/. В организираното за децата празнично шоу имаше много веселие, фокуси и изненади.
Вечерта на пищно украсената сцена пред сградата на общината, пред която бяха издигнати шатри и подредени 500 бели стола, се изявиха фолклорни състави от 6 държави, гости на етнофестивала „Всички заедно можем”. Водеща на програмата бе актрисата Александра Сърчаджиева, която не престана да подканя събралите се стотици зрители да аплодират участниците дори и след като заваля дъжд и всички разтвориха чадърите. „Ще ви върви по вода, септемврийци”, усмихваше се лъчезарната блондинка.
Част от необработения още документален филм за Септември беше излъчен преди словото на кмета Бошев. Сред официалните гости, които го изгледаха, бяха кандидатите за депутати Георги Мърков, Янаки Стоилов, д-р Стайко Спиридонов и Искра Михайлова, секретарят на Областната управа Светлан Карталов, бившите кметове на града Заприн Искрев, Янка Кметска, Никола Попов и Йордан Елинчев, почетните граждани на общината Николай Пешалов и Здравко Лазаров, общински съветници и кметове на населени места.
Кметът Петър Бошев връчи медали на ученици, завършили с отличен успех следното си образование, както и на изявени спортисти и треньори. Стоически под дъжда септемврийци се насладиха на песните на естрадната певица Нели Рангелова, след което в небето полетяха фойерверките на празничната заря. Запомнящата се вечер завърши малко преди полунощ с концерт на Ваня и DJ Дамян.
„Макар че времето не беше с нас, си заслужаваше да се изгледа програмата. Достойно честване на юбилея, такова шоу скоро не бяхме виждали”, коментираха на тръгване гражданите на Септември.
През другите два дни на сцената се изявиха още Трио Сопрано Мюзик, Танцова формация „Ерика”, народният певец Васил Вълканов с приятелите си от ФТА „Заговорче”, Вокална група „Хармония” при Младежкия дом, група Ice Cream и фолк легендата Милко Кавалджиев. Една от атракциите беше младият рапър от Септември Йоро.

Няма коментари :

Публикуване на коментар