вторник, 16 септември 2014 г.

VI Международен етнофестивал събра танцьори от седем държави



Шестият международен етнофестивал „Всички заедно можем” тази година събра в Септември фолклорни състави от 6 балкански държави, както и български изявени групи. В продължение на три дни – 5, 6 и 7 септември, сцената пред общината буквално беше взривена от изключителната енергия на разнообразните танци и пъстрите и колоритни изпълнения на участниците. Придобилият вече слава зад границите на България форум съвпадна с честването на 50-годишния юбилей на града и даде мотото на празника.
„Щастлив съм, че имам честта да ви приветствам с „Добре дошли” на шестото издание на традиционния за града ни международен етнофестивал „Всички заедно можем”. В рамките на три дни градът ни ще се превърне в сцена на красива фолклорна феерия, а ехото на емоциите от нея ще се носи дълго след това. Фолклорните танци са националното богатство на всяка страна, а възможността да съберем на една сцена ансамбли от различни страни е безценна. Имаме уникалния шанс да видим танцьори от почти всички балкански страни, а амбициите ни за в бъдеще са към тези наши приятели да се присъединят и техни колеги от Европа, дори и от други континенти”, каза в словото си при откриването на фестивала кметът на общината Петър Бошев.
Участниците развяха националните си знамена, а след това се раздадоха изцяло и заслужиха бурните аплодисменти на многобройната публика. Пред зрителите от Септември в трите фестивални вечери се представиха общо 220 танцьори: от Фолклорен ансамбъл „Китка” Истибаня — Македония, Културно дружество „Рудар”, Глоговац — Хърватия, Танцов ансамбъл „Хора” Албести де Арджеш — Румъния, Културно дружество „Млади Металац”, Сараево — Босна и Херцеговина, Mайсторите на танца „САБЯ и ЩИТ” — Фолклорен танцов ансамбъл от град Бурса, Турция, Културно дружество „Млади Металац”, Сараево — Босна и Херцеговина  и Фолклорен танцов състав „Епирус”, Солун — Гърция. България достойно беше представена от Фолклорен танцов ансамбъл ”Загоровче” - Септември, Фолклорна танцова студия ”Зора” – Русе, Представителен танцов състав ”Чудесия” при Младежки дом - Пазарджик и Фолклорен танцов състав ”Тангра” – Попинци.  
Майсторските изпълнения на съставите накара актрисата Александра Сърчаджиева, водеща на концертите, да възкликне: „Бих искала да изразя възхищението си, че международният етнофестивал „Всички заедно можем” се реализира в такива мащаби. Щастлива съм, че станах част от него и искам да отбележа, че той изключително много обогатява културната история на град Септември. Със своите шест издания той се е превърнал в емблема на този прекрасен град и е събирателен образ на изключителна история, представена по незабравим начин — чрез артистичните похвати на фолклора от различни кътчета на света. Насладихме се на изключителни танцови формации, които ни заляха с изкуство и красота. Танцьорите дадоха душите си. Цялата тази красота не може да бъде описана с думи”.
В края на фестивала кметът Петър Бошев награди всички състави с грамоти и плакети за участие в етнофестивала. Ръководителят на ФТА „Заговоровче” Йордан Зеленгоров получи плакет „50 години град Септември” за заслуги в областта на културата. Юбилейни плакети на среща в кабинета на кмета получиха и ръководителите на участвалите състави. Гостите изразиха благодарността си за топлия прием и отличната организация и изразиха готовността си да участват и в следващи издания на фестивала. /За Септември/    













Няма коментари :

Публикуване на коментар