вторник, 18 март 2014 г.

Общо 116 бездомни кучета преброиха в общината



Безстопанствените кучета в населените места на община Септември са общо 116. Това показало преброяване на популацията на бездомните четириноги, извършено през 2013 г. Регистрираните домашни любимци пък от 2008 г. досега са само 85. Данните бяха изнесени на сесия на Общинския съвет. След пълен анализ специалистите от Общинската администрация отчетоха, че безстопанствените кучета не представляват обществен проблем в региона.
С влизането в сила на Закона за защита на животните през 2008 г. общината е имала тригодишен преходен период, за да реши проблема с уличните кучета с хуманни средства – кастрация и прибиране в приюти. Заради кризата обаче това не станало. През 2012 г. ОбС е приел актуализирана „Общинска програма” за овладяване на популацията. Приета е и Наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на животни. Кметът на общината със своя заповед е определил длъжностните лица с функции на контролен орган по Наредбата.
През 2011 г. ветеринарният лекар на община Септември Николай Йовчев е направил предписание за изграждане на приют, а при невъзможност – за сключване на договор с фирма за ограничаване броя на бездомните. Проучване обаче показало, че приют за 500 кучета струва 6 млн. лв. Изпратени са запитвания до различни приюти и организации, но те отказали да се заемат с проблема. Получени са две оферти – организация от Своге предлага цена от 96 лв. с ДДС за обработка на безстопанствено куче, а Зооветеринарният комплекс в Пловдив – 250.20 лв. с ДДС.
Програмата за овладяване популацията не се изпълнява на 100%, тъй като няма финансови възможности, отчитат от общината. Включените в бюджета за 2014 г. средства по нея са само 2 000 лв.

Няма коментари :

Публикуване на коментар