понеделник, 10 март 2014 г.

Общината и полицията подписаха споразумение за ред и сигурност


Споразумение за обществен ред и сигурност подписаха кметът на общината Петър Бошев и началникът на РУ „Полиция” – Септември гл. инспектор Стефан Божилов.
На срещата в кабинета на градоначалника присъстваха началникът на „Криминална полиция” в управлението Георги Ангелов, шефът на „Охранителна полиция” Борислав Биволарски и кметовете на населени места.
В изготвения план за провеждане на съвместни действия между общината и РУП се предвижда провеждане на срещи, на които да се обсъди досегашната дейност на Местната комисия за обществен ред и сигурност и тя да бъде актуализира. Ще бъде създадена гъвкава организация за постоянен и улеснен прием на гражданите. Отчетено бе, че в някои от приемните на полицейските инспектори по селата е необходимо да се подобрят условията за работа.
Като земеделски район един от най-големите проблеми е посегателството върху селскостопанската продукция, затова ще бъде засилено полицейското присъствие в рисковите райони, пътни участъци и уязвими обекти, особено в пиковите часове на денонощието. Планира се провеждане на самостоятелни и съвместни операции с представители на МВР, държавни институции и организации. Кметът Бошев заяви, че администрацията ще съдейства с осигуряване на гориво за автомобилите.
Общината и полицията съвместно ще разработят и прилагат мерки за работа с рискови групи, потенциални жертви на битова престъпност като самотно живеещи хора, възрастни пенсионери и др. Те ще бъдат запознавани с престъпни схеми и ще получават препоръки и съвети как да опазят себе си и имуществото си от крадци и измамници, най-често телефонни.
В началото на всеки селскостопански сезон, при традиционните срещи между представители на общината, РУП и земеделските производители, ще се отчита ефектът от прилаганите мерки по опазване на продукцията от кражби и пожари. Планират се мерки за засилване контрола над превозните средства, превозващи продукция, както и на изкупвателните пунктове, за да се предотвратят кражби или пък натиск от изкупвачи върху производители. Кметовете на населени места бяха посъветвани да прояват инициатива като привлекат за опазване на реколтата местните ловни дружинки, защото полицията не разполага с достатъчно служители.
Представителите на полицията пък поискаха от кметовете да подават своевременно сигнали за извършени престъпления, за да бъдат взети своевременни и адекватни мерки.

Няма коментари :

Публикуване на коментар