понеделник, 10 март 2014 г.

"Първа копка" по проект „Подобряване на водния цикъл на гр. Септември”



На 07 март 2014 г., Община Септември организира "първа копка" във връзка с реализирането на инвестиционен проект № DIR-51011116-80-164  с предмет „Подобряване на водния цикъл на гр. Септември”, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд на ЕС и държавния бюджет на Република България.
Общата стойност на проекта е 9 018 280 лв. Той стартира през ноември 2012 г. и трябва да приключи през ноември 2015 г. Успешното изпълнение на проекта ще доведе до осигуряване на екологосъобразно пречистване на битовите отпадъчни води и ще подобри жизнената среда и здравето на населението. Това ще подпомогне осигуряването на устойчива околна среда и ще създаде сериозно конкурентно предимство при привличане на инвеститори и развитие на местната икономика.
На събитието присъстваха представители на Министерство на околната среда и водите, гости от областта, представители на фирмите - изпълнители на основните дейности по проекта, както и граждани. Церемонията беше открита от г-н Петър Бошев, кмет на Община Септември. Той отбеляза важността на проекта за развитието на града и подобряването на екологията на района. Участие в събитието взе ръководителят на управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда 2007-2013" - г-н Спиридон  Александров. Акцент в неговото изказване беше заявката за подкрепа от страна на екип на оперативната програма за успешно реализиране на дейностите по проекта. В церемонията по първа копка се включиха също и областният управител  на Област Пазарджик - г-н Иван Йорданов, както и заместник-областните управители г-жа Диана Варникова и г-н Юмер Хамза. Г-н Йорданов подчерта значимостта на проекта за развитието на района и пожела успех в реализирането му. След приветствията от страна на официалните гости на събитието се проведе водосвет. Веднага след това беше направена и първата копка.
Асоцииран партньор на Община Септември е „ВиК“ ЕООД, гр. Пазарджик. Общата цел на проекта е подобряване на съществуващата система за управление на питейните и отпадъчни води на територията на град Септември, посредством повишаване на качеството на услугите във ВиК сектора на съответната територия и ограничаване на отрицателното въздействие на заустваните отпадъчни води, в съответствие с приоритетите и целите на Европейския съюз и в контекста на Приоритетна ос 1 на ОП „Околна среда 2007-2013 г.”.
В рамките на проектa се предвижда реализацията на следните инвестиционни дейности във връзка с подобряването на водоснабдителната и канализационна система на град Септември:
1. Водопроводна мрежа на кв. Юг, гр. Септември – общо 2 367 м
2. Канализационна мрежа в кв. Юг, гр. Септември – общо 2 893 м. включително довеждащ колектор до ПСОВ – гр. Септември;
3. Канализационна мрежа на Ромски квартал, гр. Септември – общо 1 111 м
4. Изграждане на пречиствателна станция за отпадъчви води – гр. Септември

Няма коментари :

Публикуване на коментар