сряда, 12 март 2014 г.

Приеха Бюджет 2014 с намаление от 218 000 лв.



Бюджета на община Септември за 2014 г. прие Общинският съвет в края на февруари. Предложението на Общинска администрация беше той да е в размер на 13 милиона и 170 хиляди лева. Последваха обаче оживени дебати, след като председателят на Постоянната комисия по икономическо развитие Атанас Узунов поиска сумата да бъде  редуцирана с общо 218 хил. лв.
Намалението обхваща представителните средства на кмета, на парите за зимно снегопочистване, на средствата за адвокатски услуги, на тези за улично осветление, на парите за материали по програмите на временната заетост, на средствата за подмяна на пътни знаци др.
Кметът Петър Бошев заяви, че орязването на бюджета „връзва ръцете” на администрацията в много отношения. Той попита защо се намаляват адвокатските хонорари, след като добри юристи бранят интересите на общината по много дела. „Намалява се и сумата за снегопочистване и то при положение, че поръчката вече е минала и имаме фирма изпълнител. Как ще изпълним ангажиментите си, ако следващата зима се окаже тежка? И в случая с осветлението имаме избран изпълнител. В сумата са заложени и средства за закупуване на кабели, тъй като в много населени места като Бошуля, Ветрен дол, Варвара и Карабунар имаше извършени кражби.  Много разчитаме на работещите по временната заетост, но средствата за материали се режат наполовина. Имаме предписание от областния управител за смяна на пътни знаци, но и там намалението е в пъти. Аз нося отговорност по над 130 нормативни документи и съм убеден, че това редуциране ще доведе до нови дела срещу общината”, каза кметът. Зам.-кметът на общината Стефка Попова пък заяви: „Този бюджет не кореспондира с управленските виждания на г-н Бошев. Общинска администрация е в невъзможност да направи каквото и да е. Може да се каже, че сме в цайтнот”.
В последвалите изказвания общински съветници поискаха всяко едно от предложенията за намаление да бъде гласувано поотделно. Мнозинството обаче реши това да стане анблок. При последвалото гласуване бюджетът беше приет с 218 хил. лв. намаление в разходната част.

Няма коментари :

Публикуване на коментар