неделя, 16 август 2015 г.

Планинари „превземаха” 10 дни хижи и върхове в Стара планина

  Десетдневно екскурзионно летуване в Стара планина проведоха туристите от ТД „Незабравка” - Септември. Маршрутът преминава през най-красивите пътеки на резерват Централен Балкан. Това бе 25-и пореден планински маратон за природолюбителите от общинския център без прекъсване. Походът стартира на прохода Шипка в западна посока - по билото на Стара планина, като първата хижа бе  „Узана” в землището на Габрово. Вторият преход бе до х. „Мазалат” - най-красивата в Стара планина. Той бе преодолян за 7 часа при безмилостно слънце, но с чудесна видимост. Хижата е кацнала кокетно на скален ръб и предлага панорамни гледки във всички посоки. След топлото и радушно посрещане от домакините групата пое към най-голямото предизвикателство за екскурзионното лято – прехода до х. „Тъжа” и оттам до гр. Априлци. Маршрутът бе преминат за 12 часа с много воля и усилия и с  леки наранявания на краката. Особено тежък е маршрутът по каменен сипей към гр. Априлци. На х. „Плевен”, разположена на метри от Северен Джендем, туристите прекараха два дни за възстановяване на силите. Последва преход до заслон Ботев и изкачване на старопланинския първенец връх Ботев,  висок 2370 м. На заслон Ботев бе отпразнуван и рожденият ден на водача на екскурзионното Евгени Попов. За да подсигури червеното вино за юбиляра,  същия ден председателят на младежкия клуб към дружеството Венци Попов за рекордно време преодоля разстоянието от Калофер през х. „Рай” и връх Ботев до едноименнияя заслон и достави безценната течност.
    След заслон Ботев туристите преодоляха разстоянието да х. „Васил Левски” и се насладиха на красотата на водопада край нея. Последният преход за летуването бе до х. „Хубавец”, а след това - отпътуване до Карлово.

    „В екскурзионното се включиха обща 30 планинари от Септември, Пазарджик, Бургас, Пловдив и Велико Търново, много от които за първи път. Много съм доволен от постигнатото. Имахме и тежки моменти, което е нормално, но се справихме и всички са щастливи - провериха си възможностите – коментира водачът на похода Евгени Попов. - Маршрутите бяха внимателно подбрани - да организираш такова голямо и отговорно мероприятие не е  лесно. Бяха резервирани нощувки в 7 хижи , организиран бе транспорт в междинните фази, всичко бе подредено и не можеше да има промяна на графика. Не случайно малко дружества в България се наемат да организират подобни летувания. Десет дни бяхме едно голямо семейство, помагахме си, заедно нощувахме в общи помещения, споделяхме храната и несгодите. Много емоции и енергия поехме от планината.” /За Септември/

Няма коментари :

Публикуване на коментар