неделя, 16 август 2015 г.

Министър Ивелина Василева ще пререже лентите на пречиствателните станции в Септември и Карабунар

Пречиствателна станция в Септември
 Министърът на окол­ната среда и водите Ивелина Василева ще открие в началото на септември двете нови пречиствателни стан­ции за отпадни води - в Септември и Карабу­нар. На церемониите е поканен да присъства и премиерът Бойко Бори­сов. Модерните обекти покриват изискванията на европейското зако­нодателство за околна­та среда. Те подобряват санитарно-хигиенните условия за живот и на­маляват здравния риск за хората.
Финансирането на пречиствателната стан­ция в Карабунар е от Държавен фонд „Зе­меделие” по одобрена субсидия в размер на 424 хил. лв. Тя е дадена на основание сключен от кмета Петър Бошев договор за отпускане на финансова помощ по мярка 321 „Основни услуги на населението и икономиката в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони за период 2007 – 2013 г., подкрепена от Европейския земедел­ски фонд за развитие на селските райони. След получаването на тази сума за строеж на стан­цията община Септем­ври няма да връща и вложените пари по про­екта за канализацията на Карабунар в размер на 1 млн. и 900 хил. лв.
Пречиствателна станция в Карабунар
     По Оперативна про­грама „Околна среда 2007-2013”, освен пре­чиствателната стан­ция в Септември, бяха изградени и водопро­водни и канализацион­ни мрежи на улици на обща стойност над 9 млн. лв. Преди реализа­цията на проектите за­губите на питейна вода са надвишавали 60%, а проводимостта на ка­нализационната мрежа е намалена с над 40 на сто заради корозия и затлаченост. Поради липсата на пречиства­телни станции отпадъч­ните води замърсяваха околната среда. Изпъл­нението на проектите ще осигури модерни ВиК услуги, цялостно събиране на отпадните води - както от битови­те, така и от промишле­ните абонати, и стопро­центово пречистване на водата.
     С изграждането и модернизацията на под­земната инфраструкту­ра се създава възмож­ност и за реализиране­то на други проекти за подобряване на град­ската среда по интегри­ран начин.

/За Септември/

Няма коментари :

Публикуване на коментар