сряда, 26 август 2015 г.

Жители на Варвара с пореден сигнал до кмета на общината

СИГНАЛ

От жители на село Варвара, община Септември

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ,

  От района на река Чепинска продължават да се извозват инертни материали с тежкотоварна техника с надписи по нея "РАЧЕВ" или "РАЧЕВ СТРОЙ". Въпреки че беше затворена отсечката към производствената база, въпросните автомобили излизат през земеделски земи около района на бившия Завод за спирално заварени  тръби и се включват в пътя Велинград - Септември. Това движение го наблюдаваме денонощно и без почивен ден. Тези камиони са претоварени и ни създават големи неудобства, тъй като голяма част от тях минават по нашите улици в посока Варвара - Симеоновец - Семчиново. Къщите ни вече са напукани, често стават аварии с подземните комуникации - водопроводи, запрашават се имотите ни.
   УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ, надеждата ни е във Вас да преустановите това беззаконие, а във Ваша подкрепа ние пък сме готови на протестни действия.
/Положени са подписите на над 15 човека, жители на село Варвара/

  След получаването на сигнала изпратената от общината комисия установила, че с въпросната тежкотоварна техника в посочения период са засипвани улици в Симеоновец. Материалът е некачествен - с примеси на пясък и тлак. Междувременно жител на селото е подал и сигнал на тел. 112 за това, че един от багерите, подравняващ улица "Седма", е причинил щети като при маневра е бутнал електрически стълб на EVN в двора, собственост на Й.А.Т. Като по чудо нямало жертви и пострадали. Нанесените щети тепърва ще се уточняват. На мястото престигнали аварийни екипи на EVN, служители от община Септември и РПУ - Септември. Въпреки предупрежденията от страна на институциите да се спре това безумие, самоуправните действия продължaват.

   Общината не създава пречки, когато действия като ремонт на улици стават по установения ред. За случилото се Общинска администрация не е разрешавала или възлагала на когото и да било извършването на въпросните дейности в  Симеоновец. Не закъсня и острата реакция на жители от селото, които с основание  питат: "Кой стои зад въпросната фирма и кой би поел отговорността в случай, че при падането на електрическия стълб в близост играеха деца или е имало хора?"
  В тази връзка с цел недопускане на нежелани и опасни инциденти, застрашаващи здравето и живота на гражданите, кметът Петър Бошев е издал разпореждане до всички кметове на населените места в община Септември с указания за реда и начина, по който следва да се възлагат подобни дейноси. В него се казва:
  "Във връзка със зачестили самоволни действия по извършване на строително-монтажни дейности, включително и настилане на улици, извършване на ремонти по обекти общинска собственост и други подобни, моля да имате предвид следното:
    Съгласно чл.7, т.1 от Закона за обществени поръчки (ЗОП), възложители на обществени поръчки са органите на държавна власт, президентът на Република България, омбудсманът, БНБ, както и други държавни институции, създадени с нормативен акт. Според нормата на чл.139, ал.1 от Конституцията на Република България, кметът е орган на изпълнителната власт в общината. Неговите правомощия са изчерпателно изброени в чл.44, ал.1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, като с оглед т.1 той ръководи цялата изпълнителна дейност на общината, а съобразно т.5 организира изпълнението на общинския бюджет. Предвид това кметът, като представляващ общината, се явява възложител на обществени поръчки по смисъла на ЗОП.
  От коментираната до тук нормативна уредба се установява, че кметовете на населените места, както и кметските наместници, не са възложители по смисъла на чл.7, т.1 от ЗОП. Това означава, че те не могат да възлагат извършването на строително-монтажни дейности, да сключват договори за изпълнение на каквито и да било услуги и/или доставки. Ако въпреки това са извършени такива действия, те се считат по силата на законовите разпоредби за незаконосъобразни. Във връзка с тези нерегламентирани дейности са констатирани различни нарушения, които може да доведат до настъпването на инциденти, включително и с летален характер - така например инцидентът с падналия стълб в село Симеоновец. Възлагането на такива дейности без разрешение се квалифицират като самоуправни действия, за които може да носите наказателна отговорност съгласно чл.323 от Наказателния кодекс.
    Ако са възлагани извършването на описаните до тук дейности, било то с възлагателни писма, договори и др. писмени документи, същите следва да бъдат представени в община Септември. В случай, че възлагането на тези дейности е било извършвано в устна форма, то всеки кмет на населено място, респ. кметски наместник, следва да представи подробна писмена информация за естеството на дейността и за лицата, на които е възложено изпълнението й.
  Горната информация следва да се представи в тридневен срок от получаване на настоящото писмо."

    Към общината до този момент не се е обърнал нито един кмет с искане на разрешение за възлагане на ремонт­ни дейности.

  Извършването на такива самоволни, незаконни и бързи действия, целящи да впечатлят хората предизборно, не водят до нищо позитивно. Напротив - живеещите на тези улици в последствие ще изпитат на гърба си негативните последици. Настилането на улиците не става по регламентираните за това правила - прави се без подравняване, като се насипва направо върху стария слой. Заради задигнатото ниво, при валежи водата ще се отича в дворовете на хората.
   Община Септември предупреждава, че всеки, който има намерения да участва в подобряването на инфраструктурата в населените места, трябва да прави това по установените правила и норми.

  Общинската администрация е предприела действия за пресичане на подобни нерегламентирани дейности:
  • Кметът Петър Бошев е издал заповед №751 от 3.06.2015 г. за изземване от "Стройкомерс" ООД на общински поземлен имот №385003 в м. Бунара - землището на Варвара, в който са струпани огромни количества инертни материали и са увредени намиращите се в имота тополи. Срещу заповедта е подадена жалба от дружеството до Административен съд - Пазарджик. Същата  обаче не е уважена и заповедта остава в сила. В мотивите си съдът посочва, че интересите на дружеството не са пряко засегнати от издадената заповед.
  • След сигналите на общината до различните институции във връзка с незаконното изкопаване на река Чепинска, Басейнова дирекция - Пловдив отне разрешителните на дружеството за добив от реката. В мотивите си директорът посочва, че след получените редица сигнали в Басейнова дирекция и констатираното продълбаване на реката до 7 м, установено от геодезическо замерване, както и след отчитане на ценността на природния ресурс - р. Чепинска, продължаването на дейността на "Стройкомерс" ООД може да доведе до допълнителни негативни въздействия върху коритото и бреговете на водния обект. Решението на Басейнова дирекция е изцяло в защита на обществения интерес. Срещу това е пусната жалба от дружеството, но Административният съд в Пловдив със свое определение №1656/08.07.2015 потвърждава решението, с което е отнето разрешителното на "Стройкомерс" за добив на инертни материали от река Чепинска.
  • Подаден е и сигнал от кмета Петър Бошев до председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание ген. Атанас Атанасов, че въпреки отнетото разрешително на "Стройкомерс" ООД за изземването на инертни материали от корито на река Чепинска, същите продължават да се извозват от производствената база на фирмата. Добитите над позволените количества подземни богатства се явяват собственост на държавата и това е реална щета за нея. Ген. Атанасов е отправил молба до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова да разпореди проверка от Главна дирекция "Национална полиция" за изнесените данни.

Няма коментари :

Публикуване на коментар