неделя, 16 август 2015 г.

Мандатът – от опитите за дискредитация до реализирането на проекти за милиони левове

Митинг в подкрепа на Петър Бошев
при отстраняването му през 2013 г.
   С неимоверни усилия и вземане присърце на всеки възникнал казус в община Септември кметът Петър Бошев успя да опровергае многобройните скептично настроени анализатори. Той реализира един успешен мандат, въпреки заварената в тежко състояние и потънала в дългове община.
   На местните избори през 2011г. Петър Бошев печели доверието на избирателите с недостиган до момента резултат от 8553 гласа. Опонентът му Томи Стойчев остава втори с 3111 гласа по-малко. Статистиката сочи, че за Бошев са гласували и хора, които не са упражнявали правото си на глас до момента. Натрупаният негативизъм и недоверие към управляващите общината през годините активира избирателите да пожелаят промяна.
   След встъпването си в длъжност Бошев се сблъсква с редица опити да бъде дискредитиран и опетнен, като целта е да се промени общественото мнение в негативно отношение към него. Нещо повече, още в самото начало - през 2012 г., започват масирани проверки от ТЗ БОП и Окръжна прокуратура. След скалъпени обвинения Окръжният съд в Пазарджик го отстранява от длъжността кмет на община Септември през юли 2013г. (спомняте си масовите стачки в негова подкрепа). Само няколко дни по-късно Апелативният съд в Пловдив не само отменя решението на Пазарджишкия окръжен съд, но и го определя като незаконосъобразно. Каква е била целата на всичко, сами може да прецените.
   Петър Бошев наследи община с огромни финансови задължения, която стабилизира въпреки задкулисните игри. Успя да получи от Министерството на финансите голяма целева субсидия в размер на близо 2.5 млн. лв., с която се погасиха задължения на общината към НАП за неплатени осигуровки на служители, натрупани от предишното ръководство. През последните години се върнаха над 5 млн. лв. неизплатени стари дългове.
   Реализираха се и много нови проекти. Пречиствателната станция за отпадъчни води в Септември е пред завършване. Инвестиционният проект на стойност около 9 млн. лв. е с предмет "Подобряване на водния цикъл на гр.Септември" и се финансира от Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г." По него бяха изградени и канализационни мрежи на улици в кв. "Юг" и в ромския квартала в града.
   По Програмата за развитие на селските райони към ДФ ”Земеделие” се рализира проект за близо 6 млн. лв. за водоснабдяване в пет села – изцяло подмяна на водопроводната мрежа във Виноградец, частично в Карабунар, Бошуля, Ветрен дол и Семчиново. По одобрена субсидия в размер на 424 хил. лв. се изгради и пречиствателна станция в Карабунар. Приключи и благоустрояването на парка в Септември - проект, финансиран отново по същата програма.
   С реализирането на проекта “Подкрепа за прилагане на мерки за енергийна ефективност в общинска образователна инфраструктура в градските агломерации за сградите, собственост на община Септември, на стойност 2,5 млн. лв., се направиха глобални подобрения на материално-техническата база на шест училища и една детска градина: СОУ „Христо Смирненски“ и СОУ „Христо Ботев” - Септември, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Ветрен, ОУ „Хр. Ботев“ - Семчиново, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Ковачево,  ОУ „Хр. Ботев“ - Карабунар и ОДЗ „Червена шапчица” - Септември. Подмени се дограмата, постави се нова хидроизолация на покривите, извърши се монтаж на мълниезащита, топлоизолация, нови осветителни тела в помещенията на сградите и др. По Фонд "Козлодуй" на стойност 350 хил. лв. се санираха и още три детски градини в общината - във Варвара, Ветрен дол и Ветрен. Ремонтира се и покривът на целодневната детска градина в Семчиново. Средствата в размер на 43 500 лв. бяха отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС.
   По Националната програма за устойчиво развитие на общините се изградиха шест многофункционални спортни площадки - в Септември, Ветрен, Карабунар, Бошуля и Виноградец.
   Изградиха се нови детски площадки във Ветрен, Карабунар, Виноградец, Семчиново и Септември, предстои изграждането и на други.
   Община Септември е единственият (пилотен) район в България, партньор по международен проект за енергийна ефективност EPLACE заедно с представители на Испания, Ирландия и Германия. Целта на проекта е повишаване на енергийната ефективност в публични сгради чрез въвеждане на системи за енергиен мониторинг. Избраните сгради в Септември са на Медицинския център и на общината. Оборудването е иновационно по своя характер и има за цел снижаване на разходите за енергия в общинските сгради с минимум 15 %.
   Преди асфалтирането по програма „Транзитни пътища V” – Лот 22 Б изцяло се подмениха водопроводите по главните улици във Виноградец, Злокучене, Септември, Ветрен дол и частично в Карабунар и Варвара.
   През 2014 г. се асфалтира пътят Славовица – Горно Вършило. Изгради се етап от водопровода от Горно до Долно Вършило и местностите Андреа и Пражара. Приключи и етап от канализацията в ромския квартал в Ковачево. Общината ще кандидатства за продължаване на финансирането и за изграждане на пречиствателна станция в селото.
   Благоустроиха се и гробищните паркове в Септември, Ветрен, Злокучене, Ковачево и Симеоновец, като предстои реновирането на същите и в останалите населени места в общината.
   Продължава ремонтът на път IV – 80322 – отсечката Ветрен - Славовица. Прогнозира се обектът да приключи през 2018 г.
   С разчетените средства за капиталови разходи се извършиха и ще се извършат основни ремонти на сгради общинска собственост, благоустрояване на улици в общината и ремонт на читалищните сгради в кметствата. Осъществи се нормалното функциониране на всички дейности на бюджетна издръжка: културни институции, танцови и спортни клубове, училища, църкви, пенсионерски клубове и др.

   Подготвят се и проекти, свързани с благоустрояване и изграждане на нови тротоари, алеи, чешми, реновиране на всички паркове и зелени площи и др. Тече процедура за избор на нова сметопочистваща фирма. Изискванията към новия изпълнител са да бъдат осигурени достатъчно нови съдове, както и да се увеличи броят на вдиганията, така че услугата да е максимално ефективна. Условията в поръчката са съобразени с желанията на кметовете на населените места и очакванията на техните жители.

Стремежът на администрацията е непрекъснато да подобрява качеството на обслужване на гражданите в община Септември, за да стане тя едно уютно и изключително приветливо място за живеене, в което да отгледаме децата си!


Подробна информация за многобройните реализирани проекти през мандат 2011 - 2014 година и ползите от тях очаквайте в следващите броеве на вестник "За Септември".

Няма коментари :

Публикуване на коментар