вторник, 11 август 2015 г.

Група за АФ при НЧ "Серафим Янакиев Червенко 1933" с. Симеоновец

 

  Кратко изявление на Любка Денева, библиотекар-секретар в читалище “С. Червенков” с.Симеоновец:

 Групата за АФ при НЧ "Серафим Янакиев Червенко 1933" с. Симеоновец е основана през 1964г. Репертоарът и е уникален, защото всичко е изпято от извора. Двугласовото пеене с тресенето е характерно за нашето село. Песните са предавани от поколение на поколение. Дейностите на групата от самото и създаване до сега са свързани с участия в национални прегледи на народното творчество и фестивали за автентичен фолклор. Със своите изпълнения са впечатлявали много хора, а и журито винаги е давало отлични оценки за изпълнение. Имаме издадени  дискове, правили сме записи в някои радио предавания, както и в телевизия Телекабел. От получените грамоти и награди е и грамотата от министър Вежди Рашидов по проект Живи човешки съкровища.  
  Този месец получихме поредните отличия. Впечатлихме жури и публика на Международния фестивал за автентичен фолклор, проведен на 02.08.2015г. в с.Дорково.
 На 09.08 2015г. на  Националния събор на българското народно творчество в Копривщица взехме грамоти и плакет, който се дава за 1 място. След изпълнението на групата член на журито  сподели пред нас:  ,,Браво, Вие със вашите песни съхранявате българското. Продължавайте все така. Забележки нямам!".
  Изказвам благодарност към Спаска Панайотова, Седефка Манчева, Веселинка Георгиева, Йорданка Борисова, Елена Кавазова, Иванка Панайотова и нашето гайдарче Александър Атанасов - ученик в МУ - Пловдив, както и на останалите самодейци, които посещаваха репетициите, но не участваха поради лични причини. Благодарност към баба Йорданка Борисова и баба Лина Трендафилова, които ни помогнаха да разучим  и изпълним песните. Поклон, дълбок поклон пред самоотверженият труд на всички самодейци, които със своето пеене  допринасят за значимостта на нематериалното културно-историческо наследство!

Няма коментари :

Публикуване на коментар