събота, 11 юли 2015 г.

НЧ "Отец Паисий - 1910" гр.Септември

  Библиотеката при Читалище "Отец Паисий - 1910" се намира в сградата на Младежкия дом в гр.Септември. Помещението е предоставено за безвъзмездно ползване от Община Септември. Библиотеката разполага с над 12 000 тома литература от различните отрасли на знанието. Наскоро помещението бе обновено и климатизирано. Библиотекарката г-жа Красимира Чавдарова споделя, че добра посещаемост освен от децата и младежите, напоследък има и от по-възрастните жители на града. Понякога хората идвали, само за да осъществят социален контакт помежду си. Предпочитана литература е художествената и най-вече любовните романи.
  Читалищната библиотека организира инициативи, свързани с популяризирането и четенето на книгата, презентиране на нови книги и даване възможност на читателите да се срещнат с техните автори.
  Всяка година през месец април се провежда "Седмица на детската книга" - приемат се  първокласници за читатели на библиотеката от приказни герои. Децата облечени в  костюми на Пепеляшка, Червената шапчица и др., посрещат новите членове с пита, мед и здравец.
  Периодично се провеждат и срещи с писатели. Наскоро се състояла сбирка с  писателя Михаил Вешим, на която той останал приятно изненадан от заинтересованноста на хората посетили събитието, от задаваните му въпроси и готовността, с която се купували книгите. При гостуването му в областните градове Пещера и Панагюрище нямало такава добра посещаемост, както в нашия град.
   НЧ "Отец Паисий" участва и в благотворителни събития, в помощ на нуждаещи се деца.
   Изказва се признателност към г-жа Катя Табакова, дарила наскоро на библиотеката над 200 тома художествена литература и към сдружението на г-жа Стефка Пешева, дарило 70 тома книги - библиотека за ученика и художествена литература.
  Библиотечната дейност като основна дейност на читалището осигурява достъп до информационни ресурси и услуги за населението. Чрез нея се осъществява конституционното право на всеки гражданин за равноправен и свободен достъп до информация.


Няма коментари :

Публикуване на коментар