вторник, 21 юли 2015 г.

С голям събор, кръшни хора, курбан и веселие семчиновци почетоха името и паметта на Свети Илия

 За десета поредна година жителите на септемврийското село Семчиново отбелязаха празника на населеното място в деня на Свети Илия. Поради богатата и наситена с много мероприятия програма, тържествата се проведоха в рамките на два дни.  През първия празничен ден се състоя конкурс за детска рисунка на асфалт. Последва и надпревара за Мини Мис и Мини Мистър Семчиново, както и богата музикално-литературна програма на децата от ЦДГ и основно училище "Христо Ботев".  

 На Илинден празникът започна с тържествена литургия в храма „Света Петка”. След литургията бе осветен курбан за здраве, раздаден в двора на църквата. Литийно шествие с хоругви, икони и клепалото, продължи по двукилометровия маршрут в местността Св. Илия над с.Семчиново, където има изграден параклис и място за отдих. На това място за пореда година курбан за здравето на близки и приятели бяха подготвили Иван и Светла Живкови. Споделиха, че откакто се е възобновила традицията пред параклиса на "Св.Илия", в селото не е имало нито суша, нито градушка. Г-жа Веска Ганчева - кмет на с.Семчиново запали свещ и пожела на всички жители на с.Семчиново много здраве и благоденствие.

  Г-жа Ганчева откри празничната вечер с приветствено слово: 
 "За мен е чест да живея тук и да работя усърдно за благото на Семчиново. Тук живеят и работят добри, отзивчиви и трудолюбиви хора. Заедно сме постигнали много за изграждане на селото. Пожелавам Ви здраве и късмет и още много поводи за радост".

  Гост на празника бе и г-н Петър Бошев, който отправи поздравителен адрес към всички присъстващи:
 "Илинден е един от най-големите празници в православието. Този ден Вие, жители и гости на село Семчиново, за поредна година отбелязвате с голям събор, с курбан и с веселие името и паметта на Свети Илия, тачен от всички християни като един от най-големите библейски пророци. С този празник допринасяте за запазването и укрепването на българския дух водени от идеята, че традициите и обичаите са моста, който свързва миналото, настоящето и бъдещето.
Позволете ми от името и ръководството на Община Септември най-сърдечно да ви поздравя с днешния празник и да ви пожелая от сърце да бъдете здрави, весели и щастливи, и все така единни в стремежа си да направите Семчиново по-добро място за живеене.
 Нека днес с кръшни хора, песни и веселие изразите вярата за по-добро настояще и по светло бъдеще на родното Ви село, Община Септември и България."

  В заключение г-н Бошев добави: "Празниците ни правят по-добри, помагат ни да преодоляваме трудностите, те са истинско доказателство, че семчинци живеят пълноценен културен живот, обичат своя  роден край и родина. Благодаря както от свое име, така и от името на Община Септември за благородството на всички спонсори, които са помогнали, за да се осъществи днешния празник.
 Не на последно място изказвам благодарност и на всички организатори в лицето на г-жа Ганчева, както и на  участниците в програмата, посветена на празника Илинден".


  В тържествената вечер взеха участия:  Детска танцова формация ”ПЛАМЪЧЕ” с. Семчиново;  Детски танцов състав при СОУ „Ал.Иванов Чапай” гр. Белово; Изпълнение на местен фолклорен състав; Мъжка фолклорна група „Перун” гр. Разлог с ръководител Ангел Боцев; Фолклорен танцов ансамбъл „ЗАГОРОВЧЕ” гр.Септември. Проведоха се и народни борби, като победителят тръгна нарамил на гърба си голямата награда - овен.

  Празникът продължи до късно през нощта и с участието на поп-фолк певицата Магда, а накрая завърши с красива и пищна заря.

Няма коментари :

Публикуване на коментар