петък, 3 юли 2015 г.

Г-н Петър Бошев на посещение при екоминистър Ивелина Василева

  Вчера кметът на гр.Септември г-н Петър Бошев запозна министърката на околната среда и водите Ивелина Василева с подробности около казуса "Стройкомерс" за направените сериозни нарушенията при добива на инертни материали в коритото на река Чепинска. Кметът бе в кабинета на екоминистърката по нейна покана.
 "Министър Василева увери, че са взели всички необходими мерки. Не само са отнели разрешителното, но и са назначили още проверки, разказа г-н Бошев след срещата. Наели са геодезична фирма, която да проучи колко е добитият инертен материал. Това е необходимо, за да се види какви са щетите, нанесени на държавата. Това вече е работа на прокуратурата. (б.а. във вторник кметът се срещна и с окръжния прокурор).
  Трябва обаче да се забрани на фирмата да извозва материал от базата.  Констатирано е, че за 8 часа от базата на "Стройкомерс" към Септември са преминали 130 камиона. И това само по една улица в града, а от базата возят в още направления.
Институциите у нас вършат работа, но бавно. Всичко добито над количествата в разрешителното и което се изнася и сега от базата, е реална щета за държавата. Да не говорим, че интензивното преминаване на 30-тонни камиони съсипва улиците".
  С иззетия материал са затрупани и унищожени много дървета, частни и общински имоти. На места речното легло е прокопано в дълбочина повече от 15 метра, което противоречи на разрешените 1,4 метра. Констатациите са потвърдени с Протокол от извършена проверка на място от представители на Министерството на енергетиката. За тази територия, в която се осъществява добив на подземни богатства, не е предоставена концесия.
 От Община Септември подчертават, че безконтролното изземване на инертни материали има редица негативни екологични въздействия върху реката. Понижило се е нивото на подземните води, ефект от което е дълготрайното дълбочинно обезводняване на земните масиви, понижаване на тяхното плодородие, както и снижаване на нивото на водата в кладенците в съседните населени места. Обезводняването ще даде отражение и върху биологичното разнообразие - както в речното корито, така и в крайречни местообитания.
 Не на последно място изземването и извозването на огромните количества инертни материали води до унищожаване на основния поминък на хората - селскостопанската продукция и имотите като цяло. В близост няма изградена инфраструктура и тежкотоварните автомобили преминават през земеделски имоти.
Министерството на околната среда и водите и Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" с РЕШЕНИЕ № PP - 2456 и PP - 2457 от 26.06.2015г. отнеха разрешителното на фирма "Стройкомерс" ООД за ползване на повърхностен воден обект - р.Чепинска, ведно с разпореждане за предварително изпълнение на решението.






Няма коментари :

Публикуване на коментар