сряда, 8 юли 2015 г.

Закриват дома за медико-социални грижи за деца във Ветрен, но държавата ще плаща за социални услуги в него

На днешното си заседание правителството прие постановление за закриване на домовете за медико-социални грижи за деца във Ветрен, Община Септември и в Разград, съобщи пресслужбата на кабинета.
През последните години в резултат от изпълнението на правителствената политика за деинституционализация на грижите за деца беше установена трайна тенденция към намаляване броя на децата, ползващи услугите на ДМСГД в градовете Ветрен и Разград. От март т. г. в ДМСГД – Ветрен, няма настанени деца на резидентна грижа, а дневният център към дома се ползва почасово от 5-6 деца.
 Двете общини са заявили намерение да продължат поддържането на дневните центрове, което ще осигури приемственост в грижите за децата, както и възможност за професионална реализация на персонала от закритите институции. За целта с отделен акт ще бъдат осигурени средства за социални услуги като делегирани от държавата дейности.

Приемането на акта представлява конкретно действие по изпълнението на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България”, с което в още два региона на страната ще бъде преустановено предлагането на институционална грижа за деца в домове за медико-социални грижи и тя ще бъде заменена с други социални услуги.

Няма коментари :

Публикуване на коментар