сряда, 15 юли 2015 г.

Подновиха археологическите проучвания в емпорион Пистирос

  

 Започна новият археологически сезон на емпорион Пистирос край Ветрен. Обектът се изучава вече 27 години. Разкопките на терена се извършват с участието на екип с научен ръководител доц. Алексай Гоцев от Националния археологически институт с музей към БАН. По-късно ще се включат и доброволци от чужбина. Пръв на обекта ще стъпи Гавраил Лазов от Националния исторически музей, съобщи доц.Гоцев. Той ще проучва най-ранните пластове от живота на селището, датирани от края на пети век преди Христа.
  Секторът се намира в централната част на търговския център. Там е открита вносна гръцка керамика и малка глинена статуйка от т.нар. теракоти, с типични черти на гръцката култура. Още едно доказателство за силното гръцко присъствие тук, поясни доц.Гоцев. Той ще участва в проучванията заедно със заместничката си Валентина Танева, която ще продължи работата около откритата преди две години пещ.
  От 26 юли в археологическото лято ще се включат за трета поредна година представители на фондация "Балканско наследство". Сътрудничеството с неправителствената организация ще продължи и в следващите две години. Помощниците от фондацията, които едновременно ще се обучават по археология, това лято ще копаят в североизточната част на Пистирос - до крепостната стена. Там има данни за три периода от съществуването на селището. Предполага се, че в най-долния слой има основи на жилища, а в следващите пластове те са с глинени замазки, някои от които с украса. В най-горния пласт се открива каменна конструкция, отнасяща се към края на 4-и век преди Христа.
  Проучването на пластовете ще постави нелекия въпрос за цялостното пространствено оформление на обекта от началото на неговото съществуване. Картината на поетапното натрупване на пластовете ще съпоставим с натрупвания в други краища на древния град. Това ще покаже приликите и разликите, което е и задачата на това археологическо лято, уточни доц. Алексей Гоцев.
  След многогодишното участие на чешката и английската експедиция, по финансови причини тази година те няма да участват в проучването. Доц.Алексей Гоцев поясни, че за продължаване на съвместната работа подготвят петгодишен договор, който ще стане факт до края на тази година.                                                                                                                   Проучванията ще продължат до 23 август. Общината също участва със средства, макар и скромни. Археолозите от фондацията ще работят безвъзмездно, както досега.




Няма коментари :

Публикуване на коментар