петък, 28 ноември 2014 г.

Тържество и фотоизложба за 10 г. читалище „Будители”



Десетгодишен юбилей чества  НЧ „Будители – 2004” – Септември. На тържеството в заседателната зала в общината се събраха учредители и членове на читалището, творци, учени и общественици, ръководители на предприятия и учреждения. Гости бяха кметът на общината Петър Бошев, председателят на ОбС Лазар Влайков, зам.-кеметът Стефка Попова, секретарят на общината Атанас Танев, първият кмет на град Септемеври Заприн Искрев, бивши кметове и общински съветници.
„Дейността на читалището през тези години е свързана с развитието и обогатяването на културния живот в Септември за възпитаване и утвърждаване на българското национално самосъзнание чрез изучаване и запазване на обичаите и традициите на местното население, както и приобщаването към националната, европейска и световна култура, наука и изкуство”,  каза при откриването на тържеството председателката на читалищното настоятелство Ваня Биволарска. Тя очерта основните насоки, в които е работено през годините – създаването на спечелилата много награди Женска група за автентичен фолклор, както и на детски арт формации, ежегодните празници за деня на будителите, организирането на вече традиционния празник на виното, срещите с местни творци, детските конкурси, традиционните битови и фолклорни празници и други.
Юбилярите бяха поздравени от секретаря на Областната управа – Пазарджик Светлан Карталов, който е един от основателите и председател на Учредителното събрание на читалището. Той си припомни пролетта на 2004 г., когато „шепа ентусиасти и приятели” положили основите на „Будители”. Кметът Петър Бошев подари на настоятелството нов модерен принтер и заяви в приветственото си слово, че това е едно от най-добре работещите читалища. Той прочете поздравителен адрес от името на Общинската администрация, в който се казва: „Днешният празник е признание за всички Вас – творци на изкуството, които със своя всеотдаен труд и талант разпръсквате светлината на знанието и творчеството, обогатявате и укрепвате националната ни идентичност. Днес Вие преосмисляте изминалия път и с гордост ще си припомните натрупаното през годините просветно и културно наследство, създадено от Вашите предци, Вашите родители и от Вас самите. Нека и занапред да разчитате знаците на миналото, които са залог за бъдещото развитие на младото поколение. Продължавайте все така да възпитавате в сърцата на децата ни дух на родолюбие и патриотизъм. Пожелавам Ви здраве, успех и творческо дръзновение в благородното читалищно дело!”
За 10-ата годишнина читалищното настоятелство издаде юбилеен вестник „Будител”, който беше раздаден на всички присъстващи. В края на тържеството Ваня Биволарска запали свещта върху юбилейната торта, с която бяха почерпени гостите.
Първа самостоятелна изложба на младия фотограф от Септември Йордан Георгиев беше открита в залата по време на тържеството. Представи я колежката му Десислава Веселинова – Кадийска, която каза: „Йордан Георгиев от доста години се интересува и е запален любител фотограф. От първоначалното снимане на пейзажи започва страстта му, която го кара да си купи техника, да чете много и да се образова сам, за да достигне до портретната фотография. Любовта му към нея е толкова голяма, че изложеното в тази зала ме прави безмълвна. Творбите му говорят красноречиво – той успява да улови настроения и да ни направи съпричастни към тях”.  
Дани, както всички наричат младия талант, сподели, че фотографията не му е хоби, а вътрешна необходимост. Той се е отдал изцяло на нея, превъща я в професия и не смята да се занимава с нищо друго. След като направи своите снимки, ги рекламира във фейсбук и с него се свързват клиенти. Моделите, които показва в първата си изложба 28 годишният фотограф, са предимно от Септември, Пазарджик и селища от околността. На тържеството кметът Бошев му пожела да продължава да показва красотата на нашия край, което е така необходимо в трудни и бездуховни времена като днешните.
Изложбата беше наречена „Будители”, защото организаторите открили будителски искри в творчеството на младия автор. В нея имаше и втора част, в която със снимков материал се проследяваше дейността на читалището през последните десет години. 

Няма коментари :

Публикуване на коментар