петък, 28 ноември 2014 г.

Истинска драма очаква жителите на Варвара и Ветрен дол при евентуално отделяне от община Септември



Искането на кметовете на Ветрен дол и Варвара селата им да преминат към община Пазарджик се коментира в местните медии вече няколко месеца. Досега обаче двамата управници не са обяснили ясно мотивите си на страниците на в. „За Септември”, за да ги видят жителите на нашата община. Страниците на вестника са на тяхно разположение и могат да го направят, когато поискат.
След като ръководствата на Общинската администрация и Общинския съвет в Септември проведоха редица срещи в двете села, кметът Петър Бошев възложи на секретаря на общината Атанас Танев да потърси аналогични случаи в страната, за да се разбере колко струва на едно селище подобно отделяне. Той направи проучване и се оказа, че последното село, извършило такава промяна, е старозагорското Яворово, преминало от общинския център Чирпан към областния град. Танев разговаря с колегата си от Чирпан и след това сподели чутото пред медии от област Пазарджик. Ето неговия разказ:
„Колегата сподели, че хората в Яворово вече две години преболедуват промяната. Защото тя не е само един различен ред в личните им карти. През ноември 2011 г. е започнала процедурата в чирпанското тогава селище, последвали откази, обжалвания, референдум, обжалване на резултатите от него и в крайна сметка указът на президента, узаконяващ преминаването към по-голямата община, излязъл на 2 януари 2013-а – след година и няколко месеца.
След обнародването на документа жителите на двете села имали 30-дневен срок да си сменят всички лични документи. Повечето от тях са възрастни и започнала сагата с пътуването до областния град.  В Стара Загора се сблъскали с още един проблем – МВР е на един адрес, общината и ГРАО – на друг, КАТ – на трети, както е и в Пазарджик. Някои не успели да спазят сроковете и се наложило да плащат глоби.
Следващите трудности били с прехвърлянето на имоти. Имало започнати дела за делби между наследници – те трябвало да представят наново в съдилищата всички документи за имотите си, вече с новата община в тях. Със съпътстващите всичко това разходи – и за новите документи, и за пътуване.
Сериозни неприятности срещнали и получаващите социални помощи. Оказало се, че имали 7-дневен срок да уведомят социалните служби, че вече са към друга община. Почти никой не знаел за това. Така част от правоимащите изгубили парите си – майчински, детски, инвалидни и за отопление.
Заради пропуснати срокове за уведомяване изгубили субсидии и земеделските производители. Бюрокрацията у нас е тежка и тези неща се уреждат трудно. И до момента хората от Яворово изясняват нещата при необходимост от прехвърляне на имот или кола например. Оказва се, че част от тях не са прехвърлени от едната служба в другата.
Всички тези драми са се случили в едно малко село с 500 жители. При нас обаче става дума за близо 4 000 човека – 2 300 във Варвара и 1 600 във Ветрен дол. При всички случаи за тях трудностите ще са още по-големи. Чисто хипотетичният въпрос е: Какво би станало, ако процедурата започне сега и приключи в края на месец септември идната година. През октомври ни чакат местни избори. Къде ще гласуват хората от Варвара и Ветрен дол? От една страна ще има указ, че вече са към община Пазарджик, а от друга – в избирателните списъци, които се печатат предварително, ще пише община Септември. Както и в личните им карти, ако не успеят да си извадят нови до деня на вота. На практика може сами да се лишат от право на глас за общински кмет, общински съвет /на Септември или на Пазарджик?/ и селски кмет. Друга възможност е референдумът да бъде в деня на местните избори. Тогава обаче ще трябва да се оправят с 4 бюлетини. Кашата ще е тотална”.

Няма коментари :

Публикуване на коментар