петък, 28 ноември 2014 г.

Изложба за цар Самуил откриха в Археологическия музей




Археологически музей „Проф. Мечислав Домарадски” в Септември се включи в националната инициатива за честване на 1000-годишнината от смъртта на великия цар Самуил Български. В една от залите му беше открита постерна изложба, подготвена от НАИМ при БАН и Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“.
Тя  ни  връща назад в историята и ни припомня великото дело на цар Самуил. Неговата смърт се свързва с ослепените български войници след битката при прохода Ключ през 1014 г. срещу византийския император Василий II. Според историческите факти българският владетел не е могъл да понесе гледката и бил покосен от инфаркт, който е причина за смъртта му.
Векът на цар Самуил е безпорно една от най-героичните епохи в средновековната ни история. От руините на преславското царство Самуил отприщи огромна енергия, която впрегна за установяване на българската независимост. 40-годишното му управление е един непрекъснат подвиг и заслужава най-голямо възхищение.
Тук, на територията на нашата община, в прохода Траянови врата през м. август 986 г. Самуил води една от победните си битки срещу Василий II. Почти цялата византийска войска е унищожена. Поетът Йоан Геометър оплаква позора на ромеите, пишейки как „Истър (Дунав, т. е. българите) грабна венеца на славата от Рим (Византия)”.
В изложбата са представени археологически артефакти, исторически извори  и исторически места, свързани с 40-годишната дейност на Самуил. По-голяма част от тези места, в т. ч. и центровете, обявил за столици на държавата, се намират извън пределите на днешните български земи. Изложбата е съпътствана от нтерактивен видеоразказ и с помощта на живи кадри, дву- и триизмерна анимация и звукови картини дава възможност на всички посетители да си припомнят за славната история на този български цар и за драматичния завършек на живота му.
Тази изложба е нашето преклонение пред подвига към един от най-забележителните ни средновековни владетели, посветил живота и управлението си на отстояването на свободата и независимостта на България.


Няма коментари :

Публикуване на коментар