петък, 28 ноември 2014 г.

Проф. Божидар Димитров иска да възстанови Траянови врата



Директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров срещнаха по време на поход до крепостта „Траянови врата” туристите от септемврийското дружество „Незабравка”. Известният наш историк проверявал как върви консервацията и реставрацията на обекта, които се финансират по Оперативна програма „Регионално развитие”.
„Професорът е мастит специалист, но иначе е много земен човек – разказа Евгени Попов. – Той с радост се запозна с групата и от него научихме неизвестни факти за събитията, станали преди векове в историческата местност. Говори ни около час и сподели, че желанието му е и тази крепост да стане любимо място на туристите, в каквото само за една година се превърна Цари Мали град край самоковското село Белчин. Според него събитията на Траянови врата са с по-голямо значение за България – тук на 17 август 986 г. войските на цар Самуил разгромяват Василий II. Проф. Димитров заяви, че ще вложи всички усилия, за да се пребори със законовите пречки подобни исторически обекти да бъдат възстановявани до покрив. Обикновено то е частично, а издигането на Цари Мали град е прецедент. Ако същото се случи и с Траянови врата, то крепостта ще бъде голяма атракция и ще привлича туристи и от страната, и от чужбина.”
Вечерта преди интересната среща планинарите честваха кръглата годишнина на Михаил Михайлов от Септември. Мишо е страстен турист и основател на ТД ”Незабравка”. На тържеството по случай респектиращите 60 години той получи  огромни букети цветя, туристически пособия и пожелания за дълъг живот и незабравими мигове в планините.
Мишо Михайлов е член на Управителния съвет на ТД ”Незабравка” и председател на ревизионната комисия на дружеството. Притежава диплом за планински водач, ръководител е на  групи за екскурзионни летувания и участник в редица прояви от национално значение. За особени заслуги към туризма Управителният съвет е изпратил предложение до ръководството на БТС за удостояване му с почетен знак „Отличник на БТС”.   

Няма коментари :

Публикуване на коментар