петък, 7 ноември 2014 г.

Общината и ОбС провеждат срещи с жителите на Ветрен дол и Варвара



Поводът е искането на двамата кметове да преминат към Пазарджик

Искането на кметовете на Ветрен дол и Варвара – Димитър Христосков и Георги Пенев, селата им да преминат към община Пазарджик стана повод за провеждането на поредица от срещи с жителите им от страна на Общинската администрация в Септември и Общинския съвет. Кметът Петър Бошев с екип от ръководството на администрацията и председателят на ОбС Лазар Влайков с голяма група съветници се срещна и разговаря с местните хора.
Пред тях кметът Бошев заяви, че и досега двамата кметове не са го информирали за намеренията си, а в общината са научавали подробности от изявления в медиите. „Когато поех общината, тя беше със сериозни задължения. Разплатихме голяма част от тях и останаха само лихви, които ще изчистим. Правим проекти и ги реализираме. И точно когато община Септември стъпва на краката си, се предприема тази грешна стъпка”, каза кметът. Той посочи, че и досега не са ясни причините за поисканото отделяне.
Според председателя на Общинския съвет Лазар Влайков поводът за искането на кметовете на Варвара и Ветрен дол да се отделят от община Септември е възникнал на юлската сесия. Тогава не беше прието предложението за преотреждане на читалища и стадиони в различни селища от публична общинска собственост в частна общинска собственост. Двамата кметове отправят обиди и ругатни по отношение на ОбС и напускат заседателната зала. Последвалата дилема пред тях е или да се извинят, или да не присъстват повече на сесии. Досега те не са се извинили.
Лазар Влайков обясни, че причината съветниците да не гласуват промяната на собствеността е, че те не са били убедени в законосъобразността на това решение, искали са да имат достатъчно време да проучат дадения казус и, ако той не противоречи на закона, да го гласуват на едно от следващите заседания. Той припомни, че въпросният казус не засяга само тези две населени места, така че това не дава право на техните кметове да реагират по този непристоен начин. Промяна на собствеността се предлага още за читалищата в Карабунар, Ковачево, Симеоновец и Семчиново, а на стадионите – за Виноградец, Бошуля, Симеоновец, Септември, Лозен и Ветрен.
В по-голямата си част желанията на кметовете на Варвара и Ветрен дол досега са били удовлетворявани. Затова председателят на ОбС казва, че това е само поводът за исканото отделяне, но според него причината се корени някъде другаде и цялата истина за нея я знаят само Христосков и Пенев.      
„Както съм казвал неведнъж, това е постъпка на двама кметове, които не искат да признаят собствената си вина и я търсят у другите. Досега на хората е била представена само едната страна и те трябва да чуят и нашата позиция. Категоричен съм, че плюсовете при оставане в община Септември са много повече от тези при евентуално отделяне”, заяви на срещата във Ветрен дол Петър Бошев. Той обясни на хората, че всеки от тях ще трябва да похарчи поне по 150 - 200 лв. за лични  документи, без да се броят пътните разходи до Пазарджик и административните неудобства. В момента общината изготвя проект на стойност над 5 млн. лв. за водопроводи в пет села, сред които е и Ветрен дол.
Зам.-кметът на общината инж. Стефка Попова напомни, че община Пазарджик има 31 населени места, за които да се грижи, докато в Септември те са 14. „Ако вие отидете там, ще бъдете „доведеното дете”. Община Пазарджик е бенефициент по големи проекти, но те са само за града. Там само в определени населени места има струпвания на инвестиции. В Пазарджик няма как до два месеца да се подадат проекти, така че през следващия програмен период – 2014 – 2020 г., вие ще останете без проекти. Септември е в изключително селски район и в програмите за селските райони финансирането е 100 процента. Шансовете нещата да се случат тук за вас са много по-големи. Да не забравяме и много важния факт, който ви засяга - в община Пазарджик не дофинансират като нас училища с маломерни паралелки, а направо ги закриват”, каза Попова.
Кметът на Ветрен дол Димитър Христосков беше уведомен за срещата, но не пожела да присъства. На нея жители на селото поставиха въпроси за остри проблеми. Те попитаха защо в него все още няма канализация. Председателят на ОбС Лазар Влайков обясни, че самият той е от Виноградец и преди време е задавал същия въпрос, при това за селото имало изработен проект. Оказало се обаче, че в една община не може по едно и също време да се реализират два еднакви проекта. Затова най-напред била направена канализацията на Карабунар, в момента се работи в Ковачево, предстои да се изпълни проектът във Виноградец, след което и в останалите села, включително и Ветрен дол.
За проблема с чистотата кметът Петър Бошев каза, че договорът със сегашната фирма е сключен преди 10 години и изтича през март 2015 г. Тогава общината ще бъде с „развързани ръце” и ще може да избере нова при по-добри условия в договора, от които хората ще бъдат доволни и проблемът ще бъде разрешен.
Изказано беше недоволство и от автотранспорта. Рейсовете през деня били малко на брой и пристигналите в Септември ветрендолци трябвало да чакат с часове, за да се върнат в селото. Бошев изрази учудването си, че досега не е бил информиран и при него няма нищо „черно на бяло”. Той обеща да съдейства, ако бъде направено официално предложение. 
На срещата във Варвара присъства и кметът на селото Георги Пенев. Кметът Бошев поиска той да каже лично за повода и причините, заради които искат отделянето от общината. Пенев каза, че няколко години поред в селото не се случва нищо. „Аз не съм безучастен и не се крия, търсим по-добрия път за развитието на селото ни. Плащаме си данъците, а нямаме и най-елементарното – кошове, вдига се само половината боклук, хората го извозват с каруци. Друг голям проблем е читалището. Покривът тече и всичко се руши, а нас ни боли, защото  държим на традициите и самодейността.  Когато правим нещо, всички сме заедно и хората работят доброволно”, сподели варварският кмет. Бошев обясни на хората, че водопровод и канализация ще има, в Септември се строи пречиствателна станция, която ще обхване водата на двете села. Когато се гласува новият бюджет, всяко читалище може да предложи размера на необходимите средства за ремонт, за да бъдат гласувани в ОбС.
Накрая кметът на общината заяви, че срещите с жителите на двете села ще продължат, докато не остане нито един човек, който да не е наясно с последиците от евентуалното им отделяне от Септември.

Няма коментари :

Публикуване на коментар