петък, 28 ноември 2014 г.

Съкровища от Пистирос участват в изложба в парижкия Лувър



Ценни експонати от Археологическия музей „Проф. Мечислав Домарадски” – Септември ще бъдат показани в Лувъра в Париж, съобщи директорката Валентина Танева. Те ще бъдат част от изложбата „Антична Тракия. Одриското царство и неговите съседи. Археологическите съкровища от българските музеи.” Откритите при разкопките на емпорион Пистирос край Ветрен 31 артефакти са сред акцентите в изложбата наред с оригинала на Панагюрското златно съкровище.
От 15 април догодина в продължение на четири месеца посетителите в световноизвестния музей ще могат да видят надписа от Пистирос, част от монетното съкровище от 552 сребърни и златни монети на македонските владетели Александър ІІІ Велики, Лизимах, Деметрий Полиоркет и Селевк І, монети от колекцията на тракийските владетели, монети на автономни гръцки градове, графити с  тракийски имена, предмети, свързани с търговията, предмети - инструменти и калъпи, свързани с производството на метални изделия в Пистирос.
Подготвя се нарочен каталог за всеки един от изложените в експозицията предмети. Ще има анотация и коментар. В изданието ще бъдат публикувани две статии от проучватели на Пистирос. Автори са научният ръководител на обекта Алексей Гоцев, заместничката му Валентина Танева, епиграфът в Националния археологически институт при БАН д-р Лидия Домарадска, чешкият професор Ян Боузек и английската археоложка д-р Зофия Арчибалд.
Изложбата на тракийските съкровища с общо 400 експоната ще остане в зала „Ришельо” в Лувъра до 20 юли 2015 г. Септемврийският музей е единствен от област Пазарджик, който е представен. Голямото събитие за българската археология съвпада с 20-годишнината от създаването на АМ „Проф. Мечислав Домарадски”. 

Няма коментари :

Публикуване на коментар