петък, 7 ноември 2014 г.

Определиха гранични стойности на показателите за шум в децибели



Наредбата за поддържане и осигуряване на обществения ред на територията на община Септември беше допълнена с нов член - 9а, който гласи: „За осигуряване на условия за спокойствие, труд и отдих на гражданите, както и за осигуряване на подгранични нива на шум в тихите зони и урбанизираните територии, се забранява вдигането на шум над граничните стойности”. Те са регламентирани в специално приложение. Според него в жилищните зони и територии еквивалентното ниво на шума не може да надхвърля 55 децибела през деня, 50 през вечерта и 45 през нощта. В централните градски части нивата са съответно 60, 55 и 60. В териториите, подложени на въздействието на интензивен автомобилен трафик, допустимите стойности са 60 децибела през деня, 55 през вечерта и 50 през нощта, а за тези с релсов железопътен и трамваен транспорт – 65, 60 и 55. Такива са граничните стойности и за територии, подложени на въздействието на авиационен шум. За производствено-складовите зони граничните стойности са 70 децибела през цялото денонощие, за зоните за обществен и индивидуален отдих – 45 през деня, 40 през вечерта и 35 през нощта, за зоните за лечебни заведения и санаториуми – съответно 45, 35 и 35, за зоните за научноизследователска и учебна дейност – 45, 40 и 35 и за тихите зони извън агломерациите – 40, 35 и 35 децибела.
В гласуваното и прието от Общинския съвет предложение на кмета Петър Бошев се изменя и текстът на чл. 40 от наредбата по следния начин: „Който наруши разпоредбата на чл. 9а, се наказва с глоба в размер от 100 до 500 лева или с имуществена санкция в размер от 500 до 1000 лева.”
Показателите за шум и гранични стойности в Република България са регламентирани с Наредба  №6 от 26 юни 2006 г. за показателите на шум в околната среда, отчитащи степента на дискомфорт през различните части на денонощието, граничните стойности на показателите за шум и на вредните ефекти от шума върху здравето на населението, издадена от Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда и водите.

Няма коментари :

Публикуване на коментар