петък, 28 ноември 2014 г.

Община Септември започна изграждане на пречиствателна станция в Карабунар



Строителна площадка на пречиствателна станция за отпадни води на Карабунар беше открита на 13 ноември. Подписан е акт Образец 2 за модулното пречиствателно съоръжение, което ще бъде изградено в м. Воденицата. Възложител е кметът на общината, строител е ДЗЗД „Чиста вода – Карабунар” – София, а консултант /строителен надзор/  – „Т7 консулт” ЕООД – Пловдив.
Строителната площадка е разположена на терен публична общинска собственост. Предвижда се изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води от селото за 330 еквивалент жители, съответстващи на първия етап от изградената канализационна система в Карабунар. На площадката са ситуирани помпена станция с преливник, модулно пречиствателно съоръжение, дебитомерна шахта, офис контейнер, обслужващ път, площадкови комуникации – електро, ВиК и технологични, зелени площи и ограда.
Финансирането е от Държавен фонд „Земеделие” по одобрена субсидия в размер на 424 хил. лв. Тя е дадена на основание сключен на 21 декември 2013 г. от кмета Петър Бошев договор за отпускане на финансова помощ по мярка 321 „Основни услуги на населението и икономиката в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони за период 2007 – 2013 г., подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. След получаването на тази сума за строеж на станцията, за община Септември вече няма опасност да връща вложените пари по проекта за канализацията на Карабунар в размер на 1 млн. и 900 хил. лв. 
Междувременно общината ще извърши до един месец ремонт на покрива на целодневната детска градина в Семчиново. Средствата в размер на 43 500 лв. са отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. Ремонта на течащия покрив ще извърши „Делта груп – Л” ЕООД.

Няма коментари :

Публикуване на коментар