вторник, 13 януари 2015 г.

Кметът Петър Бошев: Изминалата 2014 година беше успешна за общината





- Каква е Вашата равносметка за изминалата 2014 г., г-н Бошев? На фона на всеобщата криза положителното или негативното бележи дейността на ръководената от Вас Общинска администрация?
- Смятам, че 2014 г. е успешна за община Септември. На първо място трябва да сме доволни, че не бяхме засегнати от природни бедствия, каквито имаше в други общини. Явно Господ ни пази и трябва да сме благодарни, защото пред природата сме безсилни. А конкретно на въпроса – въпреки кризата в икономически аспект, ние успяхме да реализираме спечелените проекти.
Голям успех за нас е стабилизирането на финансовото състояние на общината и този резултат може да се види от констатацията на Сметната палата, която е дала добра оценка и е заверила годишния ни финансов отчет. Преодоляхме много проблеми, финансовият отдел работи в екип, резултатите са налице.
През годината по Национална програма за устойчиво развитие на общините реализирахме много важни проекти, свързани с изграждането на пет спортни площадки -  в Септември, във Ветрен, в Карабунар, в Бошуля и във Виноградец. На първите две вече поставихме осветление, а на другите ще направим скоро. Изграждането на спортни площадки наистина е голям успех. Целта ни е да накараме децата и подрастващите да водят здравословен живот и да спортуват, а не да са постоянно пред компютрите и под лошото влияние на улицата.
През 2014-а асфалтирахме пътя Славовица – Горно Вършило и изградихме етап от водопровода от Горно до Долно Вършило и местностите Андреа и Пражара. Приключихме и етап от канализацията в ромския квартал в Ковачево. Продължаваме да работим по Водния цикъл с пречиствателна станция в Септември и пречиствателната станция в Карабунар. Асфалтирахме улица „Ал. Стамболийски” и  улица „Гурко” в общинския център.
Искам специално да подчертая, че в Общинската администрация вече много по-добре се работи между отделите, които се стиковаха, екипната работа дава резултати и нещата започнаха да се случват. Доволен съм от всички. 
- Какви са приоритетите Ви за новата 2015 г.? Какво добро може да очакват да се случи жителите на община Септември?
- Основният приоритет и през новата година ще бъде финансовата стабилност на общината, защото от нея зависи кандидатстването с проекти по европейските програми. Продължаваме да работим по спечелените проекти. До седмица започваме строителството на втора спортна площадка в Септември, която ще бъде финансирана по Програмата за развитие на селските райони към ДФ ”Земеделие”  Стартираме и проект за близо 6 млн. лв. за водоснабдяване в пет села – изцяло подмяна на водопроводната мрежа във Виноградец, частично в Карабунар, в Бошуля, във Ветрен дол и в Семчиново. До няколко седмици ще стартираме строителни работи по благоустрояването на парка в град Септември - проект, финансиран отново по Програмата за развитие на селските райони.
Подобряване на услугата по сметопочистването е изключително важен приоритет.  През месец март приключва сегашният договор, сключен преди 10 години. Предстои ни процедура за избор на фирма. Условията ни към следващия изпълнител ще бъдат да осигури нови и повече съдове, както и да  увеличи броя на вдиганията, така че услугата да е ефективна.
През 2015-а ще работим за подобряване на инфраструктурата – ще асфалтираме улици в града и в населените места от общината. Например ремонтът на ул. „Кирил и Методий” в гр. Септември е изключително належащ – тя води към гробищния парк. Подготвяме проекти, свързани с благоустрояване на централната част на града –изграждане на нови тротоари, алеи, чешми и др. Стремежът на администрацията е непрекъснато да  подобряваме качеството на обслужване на гражданите.
Имаме доста идеи и в областта на здравеопазването. Надяваме се скоро в Медицинския център да има рентгенов апарат /кугел/ за дентални (зъбни) снимки, за да не се разкарват хората до Пазарджик. Жителите на общината ще усетят и подобряване на транспорта, където вече имаме избрана фирма.   
- Номиниран сте за кмет на годината от областния вестник „Пазарджишка Марица”. Какъв знак е според Вас тази номинация?
- Приемам я като много важен знак заради мотива на журналистите – стабилизирането на община Септември по време на моя мандат. Началото бе изключително бурно, имаше доста сътресения и много опити да бъда дискредитиран като кмет. Сега обаче трудно биха ме компрометирали, защото резултатите са налице. Администрацията работи като добре смазан часовников механизъм, всички полагаме много усилия и съм сигурен, че в един по-късен момент Община Септември ще бъде една от водещите общини не само в областта. Имаме неразгърнат потенциал, който трябва да се използва. Имаме уникален обект - емпорион Пистирос. През 2014 г. в Археологическия музей в Септември беше открита нова постоянна експозиция, а експонати от нея ще представят България, в частност град Септември, в парижкия Лувър. В една прекрасна традиция се превърна етнофестивалът „Всички заедно можем”. Ще работим не само да обогатяваме традициите, но и да създаваме нови.

Няма коментари :

Публикуване на коментар