петък, 30 януари 2015 г.

„Загоровче” с изяви в Москва и на остров Тасос



„Започнахме усилена подготовка върху новата хореография за представянето ни в Москва от 31 март до 5 април - съобщи ръководителят на ФТА „Загоровче” Йордан Зеленгоров. - Поканени сме от хореографически ансамбъл „Сольнишко”, чийто художествен ръководител Денис Валяев е дългогодишен мой колега и приятел. Обикновено срещите между ансамблите се провеждаха при идването на руските ни приятели на творческа ваканция по българското Черноморие, обаче това лято официално ни поканиха през новия творчески сезон да участваме на тяхна сцена. Аз ще проведа и два мастер класа за изучаване на български фолклор – единия за деца със съобразен за тях материал, а втория – за  хореографи от цялата Московска област.”
През годината танцьорите от септемврийския ансамбъл вече имат фиксирани участия в няколко големи форума, за които репетират. Те са поканени на Международния фестивал  на остров Тасос /Гърция/, който ще се проведе от 17 до 20 юни. Подготвят се и за 7–ия международен етнофестивал „Всички заедно можем” в Септември, който ще събере почитатели на фолклора на 4, 5 и 6 септември. Идеята на организаторите е на него да присъстват представители на държави от 3 континента – Европа, Азия и Африка.
Подготвя се нова програма за 30-годишнината на ФТА „Загоровче” и 25 г. творческа дейност на Йордан Зеленгоров, които ще се честват на 12 септември. За участие в юбилейната програма ще бъдат поканени и всички бивши танцьори на ансамбъла.
Очакват се и други покани от страната и чужбина, каквито винаги е имало през трите десетилетия творческа дейност на „Загоровче”.

Няма коментари :

Публикуване на коментар