вторник, 13 януари 2015 г.

Осветиха 5-метров кръст в местност над Семчиново



Нов 5-метров кръст се издига в м. Жижницата над Семчиново. Той беше осветен на официално тържество на Коледа, на което присъстваха кметът на общината Петър Бошев, кметицата Васка Ганчева, жители на селото и гости. Неговият проект и реализация са дело на ктитора Стоян Ичев и неговата съпруга Мариана, подпомогнати с дарения от местни бизнесмени. 
По металното разпятие има нанесено специално покритие от цинк, което да го защитава от корозия. До него е прокопано трасе и е положен проводник за елзахранване. На самата конструкция са монтирани светещи в червено рампи, които вечер могат да се наблюдават от цялата Горнотракийска низина. Монтирани са и две пейки за почивка, като идеята е там да бъде особен кът за отдих. До светинята може да се стигне с автомобил по черен път. Мястото е панорамно и предлага гледка при ясно време чак до  Пловдив. То не е избрано случайно - до неотдавна е ползвано за палене на огньове на "Сирни Заговезни", а преди векове е било тракийско оброчище.
"За освещаването на кръста се събраха много млади хора, което е радващо. Нека той ги закриля от беди и нещастастия и да ги води към добро",  пожела по време на церемонията отец Кирил.
След приключване на освещаването празникът продължи в центъра на селото с кръшни народни хора. Всички присъстващи бяха нагостени богато с мезета от две прасета, дарени от бившия кмет и настоящ общински съветник Димитър Джамов и спонсорите на светещия кръст.

Няма коментари :

Публикуване на коментар