петък, 30 януари 2015 г.

Анкета



Какви са проблемите, които очаквате да бъдат решени от Общинската администрация в Септември?

Камен Танев, 26 г., от гр. Септември: Улица „Дунав”, на която живея, е една от най-разбитите в града. Преминаването по нея е истинско изпитание и за пешеходци, и за автомобили. Тя е цялата осеяна с дупки и опитите да бъде изкърпена не помогнаха. При валежи по нея се образуват огромни локви и заприличва на река. За това спомагат и шахтите, които са запушени. Улицата е в абсолютния център, преминава край СОУ „Христо Ботев” и достига до фонтаните. По нея ежедневно преминават деца и лъкатушещите автомобили, които избягват дупките, са реална опасност за тях. Тротоарите също са в окаяно състояние. Бих искал да попитам дали асфалтирането на „Дунав” влиза в плановете на общината и ще се случи ли това през тази година?
Отговор от общината: Улица „Дунав” ще бъде включена в списъка за капиталово строителство за тази година. Ако Общинският съвет го одобри и гласува, тя ще бъде асфалтирана.
Група граждани, живеещи в кв. „Юг” в Септември: Един от най-големите ни проблеми е непочистеният канал „Калимана”, който ни застрашава с наводнение. Преди няколко месеца излъчихме Инициативен комитет, направихме подписка и с писмо поискахме от кмета г-н Петър Бошев да бъдат взети мерки, за да отпадне постоянния страх от бедствия, каквито сполетяха други селища в страната. Припомнихме, че този квартал вече е заливан от въпросния канал, обраснал с дървета и храсти. В отговора, който получихме, имаше начертани конкретни мерки – багери, които да го почистят, и др. Времето минава обаче, а нищо не се прави и явно сме оставени на благосклонността на природата. Някакви хора идваха, отсякоха само няколко от по-дебелите дървета, които стават за огрев, и си отидоха. Те обаче ги окастриха в самото корито и клоните са подготвени да направят бент при прииждане на водата. Искаме още веднъж, този път чрез страниците на общинския вестник, да попитаме кога нещата ще се случат и заплахата за живота, здравето и имуществото ни ще бъде премахната?
Отговор от общината: По инициатива на кмета Петър Бошев беше проведена среща с директорите на Вагоноремонтния завод и на Локомотивното депо. В резултат от нея се извърши почистване на първия участък от канала, който преминава покрай двете фирми в началото на Септември и достига до моста на дековилната линия за Добринище. Почистени бяха храсти, пречещи дървета и част от блатната растителност – папур и камъш, като всички остатъци бяха изхвърлени на десния бряг по посока течението. Междувременно изтече периодът, в който използвахме като група за почистване четиримата работници по програмата за временна заетост, а и общината изчерпи финансовите си ресурси, свързани с такива дейности.
Проблемът обаче не е загърбен, напротив. В Общинската администрация към проектобюджета за 2015 г. са постъпили предложения от експерта ОМП във връзка с планирането на средства за почистването на отводнителния канал в кв. „Юг”. Те обаче може да бъдат усвоени след приемане на новия бюджет от Общинския съвет. С тях се предвижда да продължи ръчното премахване на дървета и храсти по канала в рамките на населеното място. Като последващ етап предстои изгребването на наноси, пясък и тиня с багер. На два пъти кметът Петър Бошев влиза в договорености със собственици на такава техника, но те се оказаха заети и не поеха ангажимента. Занапред се предвижда да бъдат помолени и гражданите, предимно живеещи до канала, да окажат съдействие при премахването на храсти и блатна растителност.
Паралелно с всичко това се търси и външно финансиране чрез изготвяне на проект, както и с подадената информация до Областната комисия по бедствия и аварии, която поиска от кмета на общината данни за критични инфраструктури и обекти. Тази информация представлява програма за превантивна дейност, свързана с вредното въздействие на водите

Няма коментари :

Публикуване на коментар