петък, 30 януари 2015 г.

„Талантлива” кокошка снася оцветени в зелено яйца



Бутикова кокошка с художнически заложби шашна стопанката си в Септември, след като започна да снася естествено оцветени в зелено яйца. Елинка Джавкарова в първия момент не повярвала на очите си, когато бръкнала в полога и взела в ръцете си своеобразното произведение на изкуството.
Преди време тя закупила от съседка четири току-що излюпени пиленца и ги отгледала до млади ярки. Наскоро те започнали да тренират за бъдещи квачки и да снасят, каквото е призванието на всяка нормална кокошка. Една от пернатите обаче се оказала „скрита лимонка” с неподозиран талант. След първото зелено яйце се появило и второ, след това трето и т.н. Вкусът им не се отличавал от този на другите и Елинка решила, че някоя от ко-ко любимките й тайно кълве нещо бояджийско, което оцветява продукта й. Тя поставила под личен мониторинг четирите носачки, но без резултат – не само не видяла разлика в поведението и храненето им, но и до днес не може да залови в творчески процес самата художничка, така че тя остава анонимна.
Кратко разследване обаче показа, че септемврийската любителка на палитрите няма шанс да кандидатства за книгата на Гинес, въпреки че има достолепно родословно дърво, което достига чак до Южна Америка. Там в продължение на столетие са селектирани нейни прабаби от породата араукана, които накрая започнали да правят това, което нашата прави без усилие – да снасят зелени яйца. В други страни кокошки радват стопаните си с розови, в Мексико със сини, а във Франция породата маран дава шоколадовокафяви. Има места, където цената на едно цветно яйце достига до 30 евро. У нас обаче те не се смятат за арт подобие на произведенията на Фаберже и тези, които ги имат /преди две години в България такива птици са били само 30/, ги ползват за нормални кулинарни нужди – пържени, варени, на омлет и т.н. Според специалисти видът на изумителните на пръв поглед яйца не се дължи на вредни оцветители и те са екологично чисти. Цветът им идва естествено от специален пигмент в организма им, а не от някаква храна.
Най-близката роднина на септемврийската талантлива кокошка обаче се оказа съгражданка, дори съкварталка. Елинка купила малките пиленца от Атанаска Генчева, която има люпилня. Жената също отглежда една такава перната художничка, снасяща зелени яйца, и най-вероятно някое от тях е попаднало в люпилнята. Сега първата грижа на Джавкарова е да разконспирира дъщерята, която оцветява полога в дома й в зелено. След това е решила да внесе малко битовизъм в творческите й делници и да я накара като квачка да излюпи малки пиленца, които да раздаде на приятели и така арт пернатите да се превърнат в нещо обичайно за града. 

Няма коментари :

Публикуване на коментар