вторник, 20 януари 2015 г.

Интервю на кмета Петър Бошев пред в. "Пазарджишка Марица"



В интервю за националния всекидневник в. „Стандарт” зам.-министърът на транспорта Антон Гинев заявява, че по-малко натоварените и нерантабилни жп линии  ще се предоставя задължителната обществена услуга „превоз на пътници” и с автомобилен транспорт, след което казва: „Давам за пример жп линията Септември - Добринище, за която кметговете на общините по нейното протежение преди няколко месеца заявиха: „Парите, които губите от тази жп линия, ни ги предоставете на нас, а ние ще возим своите жители с луксозни автобуси”. По повод това изявление кметът на община Септември Петър Бошев даде блиц интервю пред отговорния редактор на в. „Пазарджишка Марица” Стефка Венчева, което публикуваме заради високия общестствен интерес по темата.     

Бяхме намерили и инвеститор за линията,
БДЖ отказа

- Г-н Бошев, зам.-министърът на транспорта Антон Гинев в свое интервю пред "Стандарт" твърди, че кметовете по трасето на теснолинейката искат нейното закриване, вярно ли е това?

- Няма такова нещо, никога не сме си помисляли да закриват тази линия, камо ли да искаме това от Министерството на транспорта или от БДЖ. Още през 2013 г. организирахме обща среща на всички кметове по протежение на тази линия, там бяха колегите от Велинград, Ракитово, Якоруда, Белица, Банско и Разлог. Всички бяхме единодушни, че влакчето трябва да продължи да съществува и ние ще направим всичко, което е необходимо, за да се случи това. Дори имахме двама немски инвеститори, които искаха да превърнат линията в атракцион и изцяло да поддържат вагоните и локомотива, БДЖ трябваше да поеме само поддръжката на релсите. Тогава от БДЖ отхвърлиха това предложение. На практика влакчето има всички шансове да стане печелившо, защото то ще стане туристически маршрут. В Септември вече има музей, чийто експонати ще стигнат до Лувъра. Ние представяме там находки от Пистирос. Ракитово може да покаже Плиоценския парк и музей, крепостта Цепина.

Бяхме се договорили с колегите всеки да направи презентация на своите обекти и тя да се обедини в брошура, която да се разпространява от туроператорите, за да рекламираме теснолинейката. Как е възможно да се правят такива твърдения, не ми е ясно, след като никой не е разговарял с нас? Освен това моите родители, лека им пръст, и двамата са бивши служители на БДЖ, така че аз ще съм последният човек, който би предложил подобно решение на този казус. Каквото зависи от нас, ние ще го направим, но трябва и държавата да понесе своята отговорност за това.
/Бел. ред. Думите на кмета на Септември са потвърдени пред вестника от колегите му от Ракитово и Велинград. Петър Бошев заяви, че ще предложи на Общинския съвет да бъде гласувана специална декларация, с която да се обяви против закриването на теснолинейния път. Според него линията е важна не само като евтина и достъпна връзка с родопските общини, но и като потенциална туристическа дестинация, която в бъдеще може да бъде печеливша./   


Няма коментари :

Публикуване на коментар