вторник, 13 януари 2015 г.

Мъжката фолклорна група на Варвара – атракция в операта



Мъжката певческа форклорна група на Варвара се превърна в атракция по време на гала концерта на Националната опера в София навръх 31 декември. Лично директорът на авторитетната музикална институция Пламен Карталов се обадил да покани гласовитите нашенци с ръководител Лазар Мечкаров за участие, разказа кметът на селото Георги Пенев, който е един от стожерите на самодейците.
Варварци изнесоха едночасов концерт пред сградата на операта, като пяха традиционни за Пазарджишкия край коледни песни. „Над 200 от пристигащите гости в официални облекла се събраха около нас и останаха просто смаяни от нашата изява - каза Пенев. – Ние бяхме 15 души, но според зрителите сме звучали като цял симфоничен оркестър. Наметнати с ямурлуци и с геги и сурвачки в ръцете благославяхме почитателите на класическата музика, като им пожелавахме здраве и благоденствие през новата година. Стигна се дотам, че успяхме да увлечем софиянци и те се хванаха заедно с нас на кръшно българско хоро. Всички останаха толкова доволни, че директорът Карталов още от сега даде „заявка” за следващия новогодишен концерт. Нещо повече – той обеща, че през тази година състав на Националната опера ще ни гостува. Смятам, че това ще бъде голямо събитие. Предстои да уточним датата, както и подробности по организацията с кмета на общината Петър Бошев”.
Гласовитите варварци пеят пред операта за втора поредна година. Неин служител ги открил във велинградски ресторант по Коледа и, възхитен от тяното изпълнение, отправил първата покана. Групата има много изяви всяка година из най-реномираните ресторанти и хотели в СПА столицата на Балканите.
След бляскавото си представяне в столицата самодейците се прибрали във Варвара около 11 часа вечерта. „На центъра запалихме голям огън, събраха се много хора  и имаше вино за всички. Дойде целият кукерски ансамбъл, който тази година наброяваше над 120 души! С настъпването на Новата година всички тръгнаха от къща на къща да гонят злите духове. Сутринта на 1 януари започна традиционният празник, който беше много силен. Скоро не сме имали толкова кукери. Раздадохме и награди – 8 групи получиха по 300 лв., участниците в театрална сценка – 400 лв., а участвалите над 30 деца – по 20 лв.”, доволен е кметът Пенев.

Няма коментари :

Публикуване на коментар