вторник, 13 януари 2015 г.

Три пъти хвърляха разпятието в Септември



Отколешната традиция в Септември да се хвърля три пъти богоявленският кръст във водата беше спазена и тази година. Йордановден започна с празнична литургия в храма „Св. Харалампий”, а начело на литийното шествие след нея с икона в ръце застана кметът на общината Петър Бошев. То пристигна по обед при шадравана до Младежкия дом, където се бяха събрали много хора в очакване на християнския ритуал.
Двайсетина младежи се подредиха по парапета на шадравана и под напора на ледения вятър търпеливо изчакаха именникът протойерей Йордан Василев да освети водата. На три пъти той хвърля кръста и смелчаците се гмуркаха и боричкаха за него. Трима септемврийци бяха щастливците, които успяха да го уловят – Георги Атанасов /29 г./, Николай Татерски /18 г./ и Ивелин Григоров /25 г./. Те получихаот кмета Бошев награди – рекламни материали и по 50 лв. След това момчетата обиколиха офиси, фирми и къщи в града, където бяха дарувани за здраве от местните хора.
Мнозина от зрителите успяха да си налеят за вкъщи от осветената в казани вода. Хората се почерпиха с пресни пити и греяно вино, осигурени от общината. 

Няма коментари :

Публикуване на коментар